BRITANSKI VOJNI ANALITIČAR POL BIVER: Srbija ima pravo da kupuje oružje od drugih država, sve dok nije na crnoj listi UN

BRITANSKI VOJNI ANALITIČAR POL BIVER: Srbija ima pravo da kupuje oružje od drugih država, sve dok nije na crnoj listi UN


Srbija kao suverena zemlja ima pravo da kupuje naoružanje od druge suverene države, sve dok ta država nije na crnoj listi Ujedinjenih nacija (UN), izjavio je nezavisni britanski vojni analitilčar Pol Biver (Paul Beaver).

Biver je za Radio slobodna Evropa (RFE) komentarisao nedavnu ocenu Vuka Jeremića, bivšeg srpskog šefa diplomatije, sada lidera opozicione Narodne stranke (NS), da bi Srbija mogla potpasti pod američke sankcije zbog nabavke ruskog oružja.

On je rekao da bi Amerikanci reagovali ako bi otkrili da je reč o nečem nelegalnom, o podmićivanju ili nepoštovanju medjunarodnih normi.

“Dakle, to je vrlo jednostavno – UN je u ovoj oblasti odlučujući akter, ali krajnje otvoreno govoreći, sa predsednikom (Donaldom) Trampom na vlasti, ko može pouzdano reći (znati) šta se može dogoditi”, dodao je on.

Jeremić je u tekstu objavljenom u listu Danas postavio pitanje da li Srbija treba da strahuje da će njene namere da kupi ruske helikoptere “Mi-35” i “Pancir S1” raketni sistem da je svrstaju u tabor američkih protivnika.

“Ako je reč o ‘Mi 35’ jurišnom helikopteru, koji mi u NATO-u označavamo kao ‘hajnd’ ( the Hind), a kojim raspolaže i Hrvatska, a i Mađarska, to ne bi narušilo balans snaga u balkanskom regionu, tako da ne vidim da bi to predstavljalo problem”, rekao je Biver.

Prema njegovim rečima, ono o čemu se mora voditi računa, jeste to da jedna zemlja naoružanjem ne ugrozi druge zemlje regiona time što će nabaviti oružje kojim će zadobiti dominaciju nad njima.

“Recimo, ako bi Srbija nabavila dalekometne protivvazdušne projektile u čijem dometu bi mogle da budu, recimo, Grčka, Makedonija ili Italija, S-300, primera radi, to bi predstavljao ogroman rizik eskalacije i u tom slučaju ne bi bile alarmirane samo SAD nego i NATO”, dodao je on.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar