Politika
05.04.2018. 11:16
R.E./Tanjug

DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Haradinaj nezadovoljan medijatorskom ulogom Brisela, Tači tvrdi da je izostala spremnost Srbije za sporazum

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer samoproglašene države Kosovo Ramuš Haradinaj obrušio se na Brisel nezadovoljan načinom na koji oni vrše ulogu medijatora u dijalogu Beograda i Prištine.

Istovremeno, Hašim Tači tvrdi da je Priština svih proteklih godina bila spremna da postigne veliki istorijski sporazum sa Beogradom, ali da do toga nije došlo jer je, kako tvrdi, izostala "spremnost Srbije".

Haradinaj je poručio da ako Evropska unija nema kapaciteta da pomogne Kosovu, onda bi trebalo da je zatraži od drugih.

"Ako nemate kapacitete, zatražite pomoć. Ako ne želite da tražite pomoć, onda nas obavestite i mi ćemo krenuti svojim putem, baš kao i u prošlosti mi ćemo raditi svoj posao", rekao je Haradinaj, prenela je prištinska Gazeta ekspres.

Objašnjavajući kako Brisel deluje, Haradinaj je rekao:

"Dozvoljavaju da se mnoga ilegalna dela dešavaju na severu i drugim delovima Kosova, ali nemaju snage da to kažu Beogradu: 'Nemate pravo na takve stvari'".

Haradinaj je to rekao na konferenciji "Scenario za veliko finale između Kosova i Srbije", u organizaciji RIDEA, koji je podržala norveška ambasada.

Tači pozvao na jedinstvo radi zatvaranja dijaloga

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači tvrdi da je Priština svih proteklih godina bila spremna da postigne veliki istorijski sporazum sa Beogradom, ali da do toga nije došlo jer je, kako tvrdi, izostala "spremnost Srbije".

"Zatvaranje političkog dijaloga sa Srbijom, zakonski obaveznim sporazumom, jeste nacionalni interes Kosova koji ne poznaje linije podele između vlade i opozicije. U ovom procesu mi treba da budemo ujedinjeni kako bismo zatvorili ovo teško i istorijski tragično poglavlje i kako bismo otvorili put Kosovu da postane jednaka država sa svim ostalim državama u OUN, EU, NATO paktu, svuda", rekao je Tači.

Tači je, na konferenciji "Scenario velikog finala između Kosova i Srbije", u organizaciji RIDEA i podršku norveške Ambasade, rekao da je "prošlo 20 godina od rata za oslobođenje, da je prošlo 19 godina od mirovne konferencije u Rambujeu, da je prošlo 10 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, sedam od početka pregovora u Briselu, a da odnosi Kosova i Srbije još nisu politički zatvoreni".

"U svim međunarodnim procesima koji su težili ka rešenju pitanja Kosova, kosovsko rukovodstvo je bilo spremno za politički sporazum sa Srbijom. Izgubljene su u prošlosti desetine godina, ne našom krivicom i odgovornošću, mnoge dobre prilike, zbog izostanka političke volje rukovodstva u Srbiji, da se stavi tačka na političko i istorijsko neprijateljstvo između Kosova i Srbije koje je starije više od jednog veka", rekao je Tači.

Tvrdi i da je Priština "teškim ratnim godinama, kao i u godinama mira i izgradnje demokratije na Kosovu, i u godinama kada smo postajali država, bili spremni da postignemo veliki istorijski sporazum sa Srbijom".

"Ova spremnost je izostala u Srbiji", naveo je Tači.

Tvrdi, takođe, da u kosovskoj politici i društvu još postoji široko saglasje u vezi sa tim da se moraju obaviti nezavršeni poslovi u našim odnosima sa Beogradom i da treba, rekao je, "postići zakonski obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između dve države".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve