Politika
09.01.2018. 12:06
R.E./ RTRS.tv

DODIK: NATO baza u Brčkom značila bi čin okupaciju Srpske, a Hojt Ji je prošlost

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi bilo kakva NATO baza u Brčkom predstavljala čin okupacije, da nije moguć Dejton dva, kao i da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Јi prošlost, jer je već razrešen dužnosti.

Komentarišući medijske navode o bazi NATO-a u Brčkom, Dodik je naveo da ovoj teritoriji ne trebaju ničije baze, ni NATO-a, ni Rusije, te da ne vidi mogućnost da se formira takva baza bilo gdje bez saglasnosti Republike Srpske i ljudi u zajedničkim organima BiH.

DODIK UOČI PROSLAVE DANA REPUBLIKE SRPSKE: Ne može se jednom administrativnom merom poništiti volja naroda

On je istakao da je Republika Srpska izglasala u parlamentu vojnu neutralnost, sledeći ono što je Srbija odavno učinila, te da Srpska želi da razvija vojnu neutralnost kao poziv za mir, a ne za bilo kakve konstelacije ili sukobe na ovom prostoru.

"Mi ne možemo prihvatiti da granica između BiH i Srbije bude granica vojnog saveza. Mi želimo jedinstvo sa Srbijom u tom pogledu. To je naše istorijsko pravo i mi ćemo se boriti za afirmaciju tog prava", istakao je Dodik.

Komentarišući medijske spekulacije da će za novog ambasadora SAD u Sarajevu biti izabran Јi, Dodik je rekao da je taj američki funkcioner u prošli petak zvanično razrešen dužnosti, što će biti objavljeno 12. januara, te da je nebitno gde će biti ambasador.

"On je malo pokušao da bude veći igrač, nego što mu pripada. U svakom slučaju, on je prošao. Gde će on biti ambasador, to je nebitno. Može da bude i u Sarajevu", naveo je Dodik za TV "Pink".

Dodik je ocenio da je politika bivše američke administracije bila loša i neprijateljska prema Republici Srpskoj, koja je odbila da se povinuje njihovim političkim projekcijama u BiH, zbog čega su mu i uveli sankcije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve