Politika
09.01.2019. 16:12
R.E./Beta

DODIK: Republika Srpska je sinonim za slobodu srpskog naroda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda, za koju su položeni životi.

"Ta sloboda je izgradjena na ruševinama bivše zemlje. Važno je da se danas okupimo jer se okupljamo oko slobode, našeg identiteta, svega što je važno za jedan narod", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci posle liturgije koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Navodeći da je danas "važan dan u istoriji Republike Srpske", on je naglasio kako je "ponosan što brani Republiku Srpsku na svakom mestu i želi joj sve najbolje, kao i svakom pojedincu koji u njoj živi bez obzira na veru i naciju".

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2015. godine doneo odluku prema kojoj je proslava Dana Republike Srpske 9. januara neustavna, jer je diskriminišuća po pripadnike gradjana koji nisu Srbi i pravoslavci, pošto se tada obeležavala i krsna slava Srpske - Sveti arhidjakon Stefan.

U Republici Srpskoj je potom održan referendum na kome su gradjani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan entiteta.

Potom je Republika Srpska ukinula odredbe Zakona o praznicima koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

U hotelu Holidej i u Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike Bosne i Hercegovine usvojili su Deklaraciju u proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i od tada se 9. januar obeležava kao Dan RS.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve