Politika
03.02.2019. 12:26
Rade Jerinić/Foto: Nemanja Jovanović

DRUGA STRANA: Šta je ovo, Milorade?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bakir Izetbegović i SDA inicijativom za ispitivanje ustavnosti naziva Republike Srpske na pragu otvaranja bosanske Pandorine kutije

Ako bismo kroz internet pretraživače ili pres-kliping provukli nekoliko reči, na primer „Republika Srpska", „Bosna i Hercegovina", „destabilizacija", „konflikt"... došli bismo do impozantnog broja. Ne samo u tamošnjoj štampi već i u ovdašnjoj. Da se ne lažemo, pitanje Republike Srpske i njenog postojanja je i srpsko pitanje, i to ne samo zbog toga što je negdašnja SRJ bila garant Dejtonskog sporazuma već i zbog ukupne geopolitičke slike Balkana i interesa Srbije u njoj.

Sama po sebi nefunkcionalna tvorevina, dejtonska Bosna je bila eksperiment van laboratorijskih uslova iz oblasti „moguća rešenja etničkih konflikata u postsocijalističkim društvima". Kao eksperimentu, u očima njenih kreatora, dozvoljeno joj je i da umre. Na koji način, nije naročito bitno, pitanje je upotrebne vrednosti, višeslojnih političkih i ekonomskih konteksta, i na kraju, ako baš hoćete, stila.

Najnovije izjave i nakane funkcionera u federaciji nekako se voze na tom fonu. Iako je sama po sebi ideja o uništenju srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini stara koliko i sama dejtonska Bosna, ipak je njeno izvlačenje iz prošlosti ovaj put nadišlo okvir dnevnopolitičke upotrebe.
Pred Ustavnim sudom BIH, SDA je pokrenula inicijativu koja treba da preispita naziv Republika Srpska jer je on po njihovom mišljenju - diskriminatorski. I to ne samo naziv već i praksa u političkom i svakom drugom životu u srpskom entitetu u BIH. Dugogodišnja praksa institucija vlasti Republike Srpske pokazala je da je dosadašnji naziv RS intenzivno i efikasno korišćen u svrhe diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata, navode iz SDA.

U toj stranci smatraju da je „vezivanje naziva u multietničkoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti, u suprotnosti sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima".

Bošnjački član Predsedništva BiH Šafik Džaferović izjavio je da je inicijativa SDA za promenu naziva Republike Srpske opravdana jer je on diskriminatorski prema, kako je rekao, svima koji nisu Srbi, a žive u tom entitetu. „Ne znam čemu drama oko te odluke, to je pravna procedura", kazao je on.

Predsedavajući Predsedništva BiH i srpski član Milorad Dodik sinoć je poručio da je Republika Srpska ustavna kategorija i da njen naziv ne može biti doveden u pitanje:

- RS je ustavna i međunarodno priznata i po oceni Venecijanske komisije iz 2005. godine.

Ukidanje naziva je i ukidanje Srpske. Inicijativa SDA postojala je i ranije, i to je pokrenuo Sulejman Tihić, ali ju je pod uticajem stranaca povukao. Ovog puta inicijativa nije pokrenuta samo pameću SDA već nekih sa strane.

Dodik je upozorio da je zahtev za promenu naziva RS istovremeno i poziv na razdruživanje tog srpskog entiteta od BiH:

Sve do rešenja ovog pitanja prekinućemo svaku saradnju unutar Predsedništva BiH i razgovore oko formiranja Saveta ministara BiH. Ovo je prelilo čašu i ovo je tačka preko koje neću preći!
Iako na prvi pogled izgleda kao nemušta pravna rasprava, ona u sebi krije nagomilan naboj i obostrane frustracije koje stvaraju preduslove za veći konflikt. Koliko veliki i da li ga je moguće prevazići, u ovom trenutku nije moguće predvideti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve