Politika
11.06.2018. 12:05
R.E./Tanjug/Prva

ĐURIĆ: Neophodna hitna reakcija međunarodne zajednice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da bi međunarodna zajednica morala hitno da reaguje na izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

On je poručio da Srbija neće ni pod kakvim okolnostima prihvatiti formiranje kosovske vojske.

Podsetimo, Haradinaj je juče na konferenciji za novinare rekao da će Kosovo ove godine dobiti vojsku, koja je, kako je rekao, tokom proteklog perioda dobila poverenje svih strana, čak i Srba sa Kosova.

Govoreći o odnosu Prištine i Beograda, kosovski premijer smatra da će rat sa Srbijom zvanično biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu.

Na pitanje da li ga je pozvala evropska komesarka Federika Mogerini ili Haradinaja da ga ukori, Đurić je rekao - da nije i da ta vrsta ratne retorike i priče o nezavisnosti Kosova kao jedinom putu u budućonosti predstavlja "zabijanje glave u pesak".

Kako je rekao za Đurić za TV Prva, svako ko misli da bez kompromisa i bez toga da obe strane nešto dobijaju treba da zna da to vodi u ćorsokak. "Neophodna je hitna i ozbiljna rekacija međunarodne zajednice na ratnu retoriku. Lično, više ništa ne očekujem, jer se pokazlao da Albanci smatraju da im je sve dozvoljeno zato što su reakcije dela međunarodne zajednice suviše blage i zato danas imamo i zveckanje oružjem i ratnu retoriku", naglasio je Đurić.

Na pitanje da li u igri da Srbija pod nekim okolnostima prihvati priču o vojsci Kosova, Đurić je rekao da to nije u igri, zbog rezolucije 1244 i međunarodnog prava i zato što je KiM deo naše teritorije.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozoravao da albanska strana nema nameru da ispoštuje Briselski sporazum po pitanju ZSO i da se sada vidi da je to tačno.

Na pitanje da li je tačno da je od hapšenja Đurića na KiM do sada bilo '12 vežbi' na granici sa KiM i da li i Srbija razmišlja da i ona ima neke vežbe na granici, Đurić je kazao da građani Srbije nemaju razloga da se plaše zveckanja oružja iz Priština i da su političke i bezbednosne institucije dovoljno stabilne i snažne.

"Mi ćemo tražiti rešenje na odgovoran način i uvek ćemo biti u stanju da zaštitimo svoju zemlju. Ulaganja u našu vojsku rastu i jačanje našeg bezbednosnog sistema je kontinuirano. Ključni su diplomatski napori koje Vučić preuzima, kao i napori da se naša ekonomija i insitutcije ojačaju, jer nas to čini snažnijim igračem u ovoj utakmici", kazao je Đurić.

Na pitanje da li imamo razloga da strahujemo od novog Rambujea, kaže da imamo razloga da sa puno samopouzdanja štitimo naše interese, zato što su međunarodno pravo i pravda na našoj strani, kao i to što na KiM živi 120.000 Srba.

Đurić je kazao da format i mesto na kome se razgovara je manje važno od toga da li ćemo sa druge strane za stolom imati ljude koji su spremni da postignu kompromis ili ljude koji natavljaju da prete ratovima.

Đurić je kazao da opozicija u Srbji želi da se zaboravi da je u njihovo vreme rasformiran Prištinski korpus i prebačen ceo problem iz UN na teren EU, kao i da su upravo oni tražili to pitanje pred Međunarodnim sudom pravde...

"Sigurno je da će građani imati priliku da se izjasne o svakom konačnom rešeju za KiM, jer je ovo demokratska država. Da nismo spomenuli izjašnjenje građana onda bi rekli da je diktatura, a ovako kažu da se tobože krijemo iza referenduma. Kriju se samo oni iza svojih nepočinstava u prethodnog perioda", naglasio je Đurić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve