Politika
08.01.2019. 16:05
R.E./Beta

FATMIR LJIMAJ: Taksa će biti ukinuta tek posle finalnog sporazuma kojim će Srbija priznati Kosovo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zamenik premijera Kosova i kopredsedavajući pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Ljimaj izjavio je danas u Briselu da će taksa koja je uvedena na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH biti ukinuta "tek posle finalnog sporazuma koji će za rezultat imati priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije".

"Mi smo i danas (u razgovoru sa Federikom Mogerini) rekli da treba da prestanu razlozi zbog kojih je taksa uvedena. Ima mnogo uslova koje Srbija treba da ispuni da bi se ukinula taksa. Postoje stotine sporazuma koje Srbija nije poštovala. Ne govorimo o divljoj kampanji protiv Kosova", kazao je Ljimaj i dodao da "u jednom sveobuhvatnom sporazumu neće biti potrebe za taksom".

On je kazao i da odluku o ukidanju takse može doneti samo Vlada Kosova ali ne i kosovski predsednik ili bilo koji drugi pojedinac.

Ranije je predsednik Kosova Hašim Tači izjavio da je američkom ambasadoru u Nemačkoj Ričardu Grenelu, tokom neformalnog susreta 21. decembra u Berlinu, obećao ukidanje takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Tači je juče rekao da su taksu uveli njegovi saradnici Kadri Veselji i zamenik premijera Enver Hodžaj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve