Politika
22.06.2017. 07:04
Nataša Anđelković

FORMIRANJE VLADE KOSOVA: Mož' da bidne, ne mora da znači

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na nedavno održanim kosovskim izborima nijedna koalicija nije osvojila dovoljno glasova da samostalno napravi većinu u parlamentu * Iako formalno pobednici sa 34 odsto glasova, bivši komandanti OVK Haradinaj, Veselji i Ljimaj nemaju mnogo potencijalnih sagovornika za priču o vladi * Suštinski pobednik, radikalni pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, može da napravi koaliciju sa Isom Mustafom i Bedžetom Pacolijem ili da prolongira pregovore i dovede do novih izbora

Formiranje Vlade Kosova mož' da bidne, a ne mora da znači! Ovako trenutnu, vrlo komplikovanu političku situaciju na Kosovu i Metohiji opisuje jedan od najiskusnijih poznavalaca tamošnjih prilika, advokat Azem Vlasi.
Vlasi, koji je i savetnik kosovskog predsednika Hašim Tačija, u izjavi za „Ekspres" kaže da su posle nedeljnih izbora na Kosovu mogući razni scenariji, ali da ne može da se odluči koji je najizgledniji jer nijedna partija nije osvojila dovoljno glasova da sama napravi većinu od 61 poslanika u skupštini.
Podsetimo, prošlog vikenda održani su vanredni parlamentarni izbori na Kosovu. Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 99 odsto obrađenih glasačkih mesta, najviše glasova osvojila je koalicija „Pan", čiji je Ramuš Haradinaj kandidat za premijera. Takozvano ratno krilo, koje okuplja Demokratsku partiju Kosova Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, Haradinajevu Alijansu za budućnost Kosova i Inicijativu za Kosovo Fatmira Ljimaja i još deset manjih partija, dobilo je podršku 33,9 odsto građana Kosova. Na drugom mestu je pokret Samoopredeljenje sa osvojenih 27,16 odsto glasova. Tek na trećem mestu našla se koalicija koju čine Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Inicijativa alternativa Iljira Dede sa 25,8 odsto osvojenih glasova.

Kurti pravi pobednik
Najbolji rezultat na izborima, koalicija „Pan" proslavila je na Trgu Skenderbeg, i okupljenima su se tom prilikom obratili i Haradinaj i Veselji. Kako prenosi portal „Kosovo 2.0", Haradinaj je tada izjavio da su izbori bili pobedonosni za Kosovo, dok je Veselji bio nešto rečitiji poručujući da je „Haradinaj sledeći premijer Kosova".
- Kosovo se odlučilo za „Novi početak" (što im je bio i predizborni slogan prim. aut.). Radićemo i za one koji nisu glasali za nas - rekao je Veselji.
Da je novi premijer, smatra i kandidat Samoopredeljenja Aljbin Kurti. On je iste te večeri na mitingu brojnim pristalicama poručio da je to što je njegova stranka dobila više glasova od bilo koje druge pojedinačne partije - „pobeda hrabrosti nad strahom, nade nad očajanjem".
- Nastupajući samostalno na izborima, Samoopredeljenje je osvojilo mnogo veći procenat glasova u poređenju s drugim partijama. Jedna koalicija sa 16 stranaka, druga sa šest-sedam partija, a oni su i dalje znatno pali u poređenju sa izborima 2014. Samoopredeljenje je sada prva i najveća stranka na Kosovu - izjavio je Kurti na prištinskom Trgu Zahir Pajaziti, samo nekoliko stotina metara udaljenom od proslave „Pana" koja se istovremeno održavala. U objavi na Fejsbuku, komentarišući događaje te večeri, predsednik DSK Isa Mustafa zvučao je razočarano, ali realistično. Njegova stranka je u velikoj meri pretrpela poraz na ovim izborima, izgubivši kao stranka drugo mesto. Mustafa, doskorašnji premijer Kosova, nazvao je glasove od 11. juna „opozicionim glasovima" i obećao da će njegova partija „razmisliti" o rezultatima.
Inače, Kurtijev pokret Samoopredeljenje mediji su označili kao „najveće iznenađenje izbora", ali za poznavaoce prilika u Prištini njihov odličan rezultat je očekivan. Mada nekad političkim protivnicima služi za zastrašivanje međunarodne zajednice kroz parolu „vidite ko će vam doći ako nas ne podržite", Kurtiju niko ne može osporiti doslednost u politici. Njegova stranka okuplja mlade ljude i privlači mlade glasače, iako se zalažu za prekid Briselskih pregovora i ujedinjenje sa Albanijom, jer propagiraju levičarske ideje i protive se pljačkaškim privatizacijama i korupciji. Baš zato on ne želi da pravi dogovore sa „uprljanim" liderima poput Tačija, Haradinaja ili Mustafe.
U skladu s tom odlukom, početkom ove nedelje pozvao je političke partije okupljene oko Ise Mustafe i Bedžeta Pacolija da započnu razgovore sa Samoopredeljenjem kako bi formirali novu Vladu Kosova, objavio je RTK. Mediji su preneli i da su se Pacoli i Kurti dva puta posle izbora sreli u hotelu „Svis" u Prištini, a tema rezgovora navodno je bila formiranje nove vlade.
- Izbori 11. juna pokazali su da građani žele promene. Samoopredeljenje je najglasnija partija i spremno je da vodi vladu - izjavio je Kurti na konferenciji za medije, dodajući da su IK Fatmira Ljimaja, manjinske partije i pojedinačni poslanici dobrodošli da im se pridruže.
Baš ovaj podatak o potencijalnoj saradnji Kurtija i Ljimaja, Azem Vlasi ističe kao krucijalan u analiziranju trenutnog stanja na Kosovu.
- Situacija je potpuno neizvesna, ali postoji nekoliko mogućih scenarija. Jedna opcija je da Haradinaj s manjinskim partijama i eventualnim preletačima napravi krhku većinu i postane premijer. To bi podržao i predsednik Hašim Tači. Njima bi možda prišao Bedžet Pacoli, pošto biznismeni vole da su u vrhu vlasti i na izvorištu odlučivanja, ali da kormilo nije kod njih. Verovatno bi tražio samo mesto potpredsednika vlade. Druga opcija je da Kurti napravi koaliciju s Mustafom i Pacolijem, a da im se pridruži i Fatmir Ljimaj. To je scenario o kojem se dosta govori ovih dana. Međutim, nisam siguran da će se to realizovati jer je Mustafa 2014. promenio stranu i dobio premijersku poziciju, a sad bi njegova stranka spala samo na nekoliko ministarskih mesta, dok bi Kurti seo u premijersku fotelju. Treće, nije isključeno ni da će se formiranje vlade prolongirati do raspisivanja novih izbora, što bi pogodovalo Samoopredeljenju - ocenjuje Vlasi, uz opasku da međunarodna zajednica verovatno ovaj put neće direktno učestvovati u pravljenju vladajuće većine u Prištini.
- Mislim da se neće mnogo mešati i da će ostaviti političare da se sami dogovaraju, jer i kad su otvoreno pravili neke koalicije, nisu im se mnogo pozlatile - napominje on.
Na drugoj strani, profesor FPN u Prištini Nedžmedin Spahiu smatra da je su najveće šanse da Samoopredeljenje izvrši blokadu pregovora i izazove raspisivanje novih izbora.
- Haradinaj i Kurti ne mogu da naprave koaliciju jer ne mogu da se dogovore oko toga ko će biti premijer. Aljbin Kurti ne želi ni s „koalicijom mira" da pravi vladu jer mu odgovara da se ponovo ide na glasanje. On očekuje da će tada dobiti apsolutnu većinu i da mu neće biti potrebni glasovi stranaka oko Mustafe i Pacolija, kao ni Srpske liste. U odnosu na prošle izbore, oni su sad dobili skoro tri puta više glasova - objašnjava Spahiu.

Srbi mogu biti odlučujući jezičak na vagi samo u slučaju da podrže Haradinaja. On ima 39 poslanika, Srbi 10, dobiće 10 manjinskih, i onda nedostaju još dva poslanika, koje neće biti teško kupiti. U svim drugim kombinacijama, Srbi su nevažni, ocenjuje Nedžmedin Spahiu

Na naše pitanje da li je moguće da će Srbi biti odlučujući jezičak na vagi, Spahiu kaže da će to biti samo u slučaju da podrže Haradinaja.
- To jeste ironija, ali je tako. Ako Srpska lista bude uz Haradinaja, on može da napravi tesnu većinu. Njegova koalicija ima 39 poslanika, Srbi 10 poslanika, dobiće 10 manjinskih, i onda nedostaju još dva poslanika, koje neće biti teško kupiti. U svim drugim kombinacijama, Srbi su nevažni. Pljuvali su Haradinaja i sad bi to morali da progutaju ako žele da budu značajni činioci. Ako ga ne podrže, sami sebe su osudili na nebitnost. Po kosovskom ustavu, u vladi mora da bude predstavnik Srba, ali to ne mora nužno da bude neko iz redova srpske stranke koja je osvojila najviše glasova i koja ima najveći broj mandata u parlamentu. Ukoliko ima 12-13 ministarskih mesta, mora jedno pripasti Srbinu s kosovskim državljanstvom, ako ih ima 18 ili 19, onda dva. Hipotetički, i Aleksandar Jablanović može da bude ministar, čak iako njegova stranka nije u parlamentu - napominje Spahiu.

Tek će biti komešanja
S njim je saglasan i lider SD, koji napominje da bi, u slučaju da se sad ne formira vlada, Samoopredeljenje sledeći put skočilo na 35 odsto glasova.
- Koliko ja poznajem Kurtija, on će ići na to, jer bi na ponovljenim izborima za tri ili četiri meseca apsolutno potisnuo sve druge kandidate. Takvom razvoju događaja ide u prilog i činjenica da je koalicija „Pan" u raspadu jer imaju mnogo problema da zadrže Fatmira Ljimaja kod sebe. On će kao najslabija karika najverovatnije iskočiti iz koalicije ako ne bude zadovoljan podelom kolača, a objektivno kolača i nema. Po političkim stavovima vrlo je blizak s Kurtijem i ne bi me iznenadila saradnja njih dvojice, o čemu je već više puta bilo reči. Kad rezultati budu konačni, znaćemo koliko će koja koalicija imati mandata, ali je još važnija raspodela mandata unutar koalicija. To će nametnuti strašnu dinamiku među strankama i biće odlučujuće u pravljenju postizbornih koalicija - kaže Ivanović i dodaje da će svakako doći do komešanja i da ništa još nije jasno.
- Samoopredeljenje vodi pregovore tako da se dođe do cajtnota jer sad imaju 30 ili 31 mandat i, s Mustafom i Pacolijem, Kurti može da napravi koaliciju i sakupi 61 poslanika od ukupno 120. Automatski će im se pridružiti i 10 nealbanaca, bez ikakvih uslova, i Srbi im ne trebaju uopšte. U tom slučaju, naši ljudi neće imati nikakav manevarski prostor. Druga je stvar traženje dvotrećinske većine za promenu ustava ili formiranje vojske Kosova, ali ne treba biti naivan, oko takvih stvari će se Albanci lako dogovoriti i ujediniti - zaključuje Ivanović.

KURTI UVEREN DA ĆE BITI NOVI PREMIJER

Dok je do Aljbina Kurtija jako teško doći iz Beograda, taj zadatak bio je vrlo jednostavan za kolege iz Švajcarske. Kurti je u intervjuu švajcarskoj televiziji izjavio da je uveren da će biti novi kosovski premijer, ali i da očekuje da se „Beograd pokaje za zločine počinjene u prošlosti".
- U suštini, mi nismo protiv razgovora, ali je važno pridržavati se nekih principa. Paralelno želimo da počnemo razgovore s kosovskim Srbima i o njihovoj ulozi u kosovskom društvu kao lekara, studenata, taksista, stolara, nezaposlenih i muškaraca i žena. Verujem da sam ja novi premijer Kosova - rekao je Kurti u intervjuu švajcarskoj televiziji.
Kako navodi, neće biti protiv dijaloga s Beogradom, ali sugeriše da pre svega treba započeti „dijalog o dijalogu".
- Mi sa Srbima želimo da sarađujemo i razgovaramo o razvoju, istoriji i pomirenju. Beograd se mora suočiti sa svojom prošlošću i pokajati za počinjene zločine. Važno je da gospodin Vučić prihvati ovu temu i nije dovoljno da kaže „nisam Vučić iz 1998", kada je bio ministar informisanja u Miloševićevom režimu - citirali su beogradski mediji izvode iz Kurtijevog intervjua švajcarskoj televiziji.
Kurti podržava rad Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova, ali ne veruje da se pravda može nametnuti sa strane.
- Mi sami moramo biti nosioci i inicijatori pravde za ljude ovde. Pravda se ne može uvoziti - rekao je Kurti, naglasivši kako su od ratnih zločina važniji „zločini počinjeni u miru, pre svega u privredi i ekonomiji".
Prema njegovim rečima, prioriteti kosovske vlade, bude li je on vodio, biće ekonomski razvoj, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te reforma pravosudnog sistema, jer za sve to, kako je rekao, Priština ima podršku Brisela.

SRPSKA LISTA NAPRAVILA ODLIČAN REZULTAT

Prema dosadašnjim podacima, Srpska lista osvojila je 5,88 odsto glasova, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisije Kosova.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da je Srpska lista osvojila svih 10 mandata koji u kosovskoj skupštini, prema ustavu, pripadaju srpskoj zajednici.
- Srpska lista osvojila je najmanje 90 odsto glasova u većini srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Ovime je Srpska lista najverovatnije osvojila i sve mandate garantovane u parlamentu, što je odličan rezultat - rekao je Đurić.
Pravo glasa imalo je 1,87 miliona građana, među kojima je oko 100.000 Srba. Građani su mogli da biraju među 25 političkih subjekata, od kojih je pet srpskih.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve