HARADINAJ: Normalizacija odnosa sa Srbijom podrazumeva uzajamno priznanje

HARADINAJ: Normalizacija odnosa sa Srbijom podrazumeva uzajamno priznanje


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas, na radnom doručku sa premijerima zemalja zapadnog Balkana kod austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, da je Kosovo posvećeno i odlučno da nastavi dijalog sa Srbijom i da normalizacija odnosa podrazumeva uzajamno priznanje kao jedino rešenje. Kako je saopšteno, Haradinaj je istakao posvećenost Kosova u uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, ekonomsko i političko partnerstvo izmedju zemalja zapadnog Balkana.

“Kosovo je posvećeno svojim medjunarodnim obavezama i očekuje od drugih zemalja Zapadnog Balkana da promovišu duh saradnje”, rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je od kancelara Kurca zatražio podršku Austrije u procesu liberalizacije viza za Kosovo.

Tokom jučerašnjeg dana, kako je saopšteno, Haradinaj se u Beču sastao sa Albancima sa Kosova, iz Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Haradinaj je visoko ocenio inicijative iz dijaspore rekavši da će one doprineti i ekonomskom razvoju i dobrobiti gradjana Kosova i obećao njegovo angažovanje i posvećenost da zahtevi dijaspore dobiju odgovarajuću pažnju Vlade Kosova.

Otvaranje kulturnog centra Kosova u Beču, otvaranje televizijskog kanala posvećenog albanskoj dijaspori, povećanje broja učitelja albanskog jezika u austrijskim školama, ostale birokratske olakšice, bili su neki od zahteva koji je postavila albanska dijaspora, na čemu će se, kako je rekao Haradinaj, Vlada Kosova angažovati da pruži potrebnu pomoć.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar