Politika
30.04.2018. 12:42
Tanjug/FoNet

HARADINAJ O ANALOGIJI KOSOVA I KATALONIJE: Poređenje "uvredljivo", Priština nikada neće priznati nezavisnost Katalonije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer samoproglašene države Kosovo Ramuš Haradinaj ocenio je da Kosovo i Katalonija nemaju ništa zajedničko i da je svako njihovo poređenje "uvredljivo", navode prištinski mediji.

"Nije moguća analogija između Kosova i Katalonije. Takva poređenja bi predstavljala ignorisanje ili pogrešno tumačenje istorije", izjavio je Haradinaj španskom listu Pais.

Haradinaj je istakao da se ne može porediti nasilje srpskog režima nekadašnjeg šefa države Slobodana Miloševića i akcije španske vlade.

"Španija je napredna demokratija. Naš slučaj je rezultat raspada bivše Jugoslavije devedesetih godina. Postoji duboka razlika - mi smo se, pre svega, borili za osnovna ljudska prava. To nije slučaj Katalonije", rekao je Haradinaj.

Ova izjava Haradinaja dolazi nakon što je španski premijer Mariano Rahoj izjavio da će staviti veto na evropsku deklaraciju, uključujući i Kosovo, za koju se očekuje da bude potpisana na samitu EU-Balkan, 17. maja u Sofiji.

Haradinaj smatra da je takav stav španskog premijera nepotreban, i da mu je žao zbog veta koji je stavio jer, kako kaže, Priština ima veliko poštovanje prema Španiji kao naciji i kao konsolidovanoj demokratiji. Nada se da će ih Španija jednog dana ipak prihvatiti kao člana evropske porodice.

Na samitu u Sofiji će, kaže, biti otvoren za svaki kontakt i da bi mu "bila čast da pozdravi Rahoja".

Haradinaj očekuje da će Priština krajem ove ili početkom naredne godine postati kandidat za članstvo u EU i zato je, kaže, "politika Kosova jasno orijentisana prema evroatlantskim integracijama i dobrim odnosima sa SAD", kao i da "Kosovo nikada neće priznati nezavisnost Katolonije".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve