Politika
13.07.2017. 13:14
Nataša Anđelković

Haradinaj premijer, Srpska lista ga podržava

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Postoje velike šanse da Srbi na Kosovu sarađuju sa osobom koju su predstavnici srpskog državnog vrha okarakterisali kao „zločinca kome je mesto u Zabeli". Naime, taj i takav Ramuš Haradinaj u ponedeljak je najavio da će uputiti poziv Srpskoj listi i pokretu Samoopredeljenje kako bi obezbedio podršku za formiranje nove vlade, što su predstavnici Srba i prihvatili

Bivši šef OVK i lider Alijanse za budućnost Kosova mogao bi da postane premijer, i to uz pomoć Srpske liste, manjina i nekoliko poslanika preletača iz drugih partija!
Kao što je „Ekspres" pisao odmah nakon izbora na Kosovu, postoje velike šanse da Srbi na Kosovu sarađuju sa osobom koju su gotovo svi predstavnici državnog vrha Srbije okarakterisali kao „zločinca kome je mesto u Zabeli". Naime, taj i takav Ramuš Haradinaj u ponedeljak je najavio da će uputiti poziv Srpskoj listi i pokretu Samoopredeljenje kako bi obezbedio podršku za formiranje nove vlade, što su predstavnici Srba i prihvatili. Podsetimo, za izglasavanje nove vlade Kosova potrebna je podrška 61 poslanika, a nijedna politička opcija nema ni približno dovoljan broj mandata da samostalno ili u koaliciji s manjinama formira izvršnu vlast (vidi okvir).
Posle sednice predsedništva ABK i sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Gregom Delavijem, za koga kažu da je najznačajnija politička figura u Prištini, Haradinaj je najavio da će započeti konsultacije sa svim političkim partijama čim mandati budu verifikovani u kosovskoj skupštini. Kako je floskulama objasnio, poziv je upućen i Srpskoj listi jer zajednička rasprava o pitanjima od nacionalnog interesa treba da se vodi kroz proces saradnje kako bi se ojačala demokratija na Kosovu.
Nova vlada krajem jula
Kasnije iste večeri, Haradinaj je slavodobitno poručio i da je koalicija u kojoj učestvuju njegova stranka, Demokratska partija Kosova (DPK Hašima Tačija i Kadrija Veseljija) i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja obezbedila većinu u parlamentu i da će Kosovo novu vladu dobiti krajem jula.
- Vlada ima potrebne glasove. Postoji vladajuća većina. Međunarodna zajednica je zainteresovana da ne bude zastoja. Oni ne drže stranu nikome i u stalnoj smo komunikaciji - izjavio je Haradinaj za RTV „Dukađini", dodajući da ima saglasnost za partnerstvo sa Srpskom listom iako to još nije potpisano.
Srbi s Kosova su, posle ovog poziva, prvi put javno saopštili da su spremni da budu u koaliciji s Haradinajem. Predsednik Srpske liste Slavko Simić rekao je da će njihova lista učestvovati u svim političkim konsultacijama, bez obzira na to ko je mandatar, preneo je Radio „Slobodna Evropa".
- Spremni smo da čujemo ko ima iskrenu želju da srpsku zajednicu u kosovskom parlamentu i vladi snažno podrži i omogući da normalno funkcionišemo i kao zajednica i kao politički predstavnici. Ukoliko budemo videli da postoji konstruktivnost i fleksibilnost, bićemo spremni da učestvujemo u vlasti - rekao je Simić i dodao da srpska zajednica ne može da bira niti da utiče na to ko će biti mandatar jer to određuje albanska većina.
- Mi ćemo učestvovati u svim političkim konsultacijama, bez obzira na to da li je reč o Ramušu Haradinaju ili Aljbinu Kurtiju ili Isi Mustafi - istakao je Simić odgovarajući na pitanje da li bi Srpska lista podržala Haradinajevu vladu.
Novi ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je pre samo mesec dana za Haradinaja rekao da je zločinac od koga se ne očekuje izvinjenje, već odslužena robija, za „Ekspres" kaže da nije promenio mišljenje.
- I sada to mislim, ali možda u nekom strožem zatvoru od Zabele. Isto mislim i o Tačiju i o svim pripadnicima i finansijerima OVK.

Mi ćemo učestvovati u svim političkim konsultacijama, bez obzira na to da li je reč o Ramušu Haradinaju ili Aljbinu Kurtiju ili Isi Mustafi, rekao je predsednik Srpske liste Slavko Simić

Na naše pitanje treba li onda Srpska lista da bude s njim u koaliciji, Vulin politički odgovara da će „to izabrati oni sami i da će izabrati pametno".
- Bolje da oni zavise od Srba nego Srbi od njih. Neka čekaju i neka se takmiče za podršku Srba, siguran sam da će Srpska umeti da iskoristi priliku i da popravi položaj našeg naroda. Za to smo se borili - ističe Vulin.
Zaokret ka saradnji je vrlo racionalna odluka i prištinskog rukovodstva i vlasti u Beogradu, bez obzira na ove teške reči i huškačku retoriku koja se mogla čuti s obe strane u prethodnom periodu. Šta god da je Haradinaj, Srbima je u interesu da budu deo vlasti na Kosovu, i to ne samo zbog ispunjenja političkih ambicija. Ako su mogli da sarađuju s Hašimom Tačijem i budu ministri u njegovoj vladi, zašto ne bi mogli i s manje ulickanim Haradinajem? To je verovatno jedina šansa da se ikada formira davno dogovorena Zajednica srpskih opština i obezbedi normalan život našem narodu i južno i severno od Ibra. Međutim, daleko manje sagovornika Ramuš ima među Albancima u Prištini. Koalicija koju čine Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Alternativa Iljira Dede istog dana odbila je Haradinajevu pruženu ruku. Predsednik DSK i donedavni premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da neće ući ni u kakvu koaliciju u kojoj je njegov doskorašnji koalicioni partner DPK i da će i oni pokušati da formiraju vladu. S druge strane, lider pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri naveo je na svom Fejsbuk nalogu da taj pokret ne prihvata da razgovara o Vladi Kosova sve dok Haradinaj ne napusti Pan koaliciju.
Profesor Fakulteta političkih nauka u Prištini Nedžmedin Spahiu, koji je prvi govorio o tome da bi Srbi mogli da budu jezičak na političkoj vagi samo u slučaju da podrže Haradinaja, kaže da je to i dalje moguća opcija.
- Zasad mi deluje najverovatnije da će Haradinaj biti novi premijer, i to uz pomoć dva ili tri poslanika od Mustafine stranke DSK i Pacolijeve ANK. Pominjalo se da će preleteti ćerka i brat od strica Ibrahima Rugove, ali to nije potvrđeno. U tom slučaju, dijalog Beograda i Prištine biće na stabilnijim nogama nego dosad, jer Mustafa nikada nije bio premijer u pravom smislu. Haradinaj je vrlo kolegijalan i za tri meseca, koliko je 2004. bio premijer, uradio je nekoliko konkretnih stvari za Kosovo o kojima se pre njega samo govorilo, pre svega započeo je pregovore o nestalima. On je više komandant nego političar i zato je spreman sa svima da razgovara - ocenjuje Spahiu i dodaje da se ovaj put međunarodna zajednica očigledno drži po strani i ne meša se u formiranje vlade.
- Ne treba prenebregnuti da i dalje postoji opcija da se ponove izbori i da Kurti na njima osvoji natpolovičnu većinu. Tada bi verovatno postao kosovski Vučić. On predstavlja mlađe generacije, koje su tokom ratova bile deca ili su rođene kasnije. Zato je Kurti teži sagovornik i u briselskom dijalogu jer ima više dostojanstva i ne oseća tu količinu zahvalnosti NATO-u i međunarodnoj zajednici - ističe Spahiu.
Tuk na luk
Na drugoj strani, lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović podvlači da, ko god da bude izabran za mandatara kosovske vlade, Srbi moraju biti spremni da s njim razgovaraju i da nije trebalo na populističke izjave iz Prištine odgovarati istim merom.
- Ne moramo se voleti, apsolutno se ne moramo slagati, ali definitivno moramo pregovarati jer je to u interesu čitavog naroda. Ne sme nikad ozbiljan čovek u politici da daje izjave, ma koliko da su slatke i primamljive za uho građana, koje mu se mogu obiti o glavu za dva meseca. Šta će sad Srpska lista, da ne uđe u vlast, a sarađivala je s Tačijem? Pa, naravno da neće, ali su sami sebe doveli u mat poziciju. Naše rukovodstvo govorilo je najstrašnije stvari o Haradinaju, a samo je sud nadležan da nekoga označi kao zločinca ili kriminalca. Pritom, s njim je lakše pregovarati nego s rigidnim marksistom Kurtijem - smatra Ivanović, dodajući da, bez obzira na Haradinajeve izjave o „gotovoj većini", ništa još nije gotovo. On ne isključuje mogućnost formiranja neke druge koalicije i izbora za premijera neke nove ličnosti koja bi bila prihvatljiva za sve.

RASPORED MANDATA
* Koalicija Pan - Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj 39
* Koalicija mira - Isa Mustafa, Bedžet Pacoli i Iljir Deda 29
* Samoopredeljenje - Aljbin Kurti 32
* Manjine - Bošnjaci, Romi, Aškalije, Egipćani, Turci i Goranci 10
* Srpska lista 9
* Samostalna liberalna stranka 1
Podaci Centralne izborne komisije

MANDATAR NAJKASNIJE DO 7. AVGUSTA
Nakon što je Centralna izborna komisija 8. jula potvrdila izborne rezultate, konstitutivna sednica kosovske skupštine treba da bude održana najkasnije 30 dana od potvrđivanja rezultata, tačnije do 7. avgusta. Nakon konstitutivne sednice, predsednik Kosova Hašim Tači dužan je da odredi mandatara za sastav nove vlade. Prema Ustavu Kosova i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine, mandatara dobija stranka ili koalicija koja je dobila najviše glasova na prevremenim izborima od 11. juna, u ovom slučaju koalicija čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve