Politika
06.09.2018. 15:12
R.E./Beta

HAŠIM TAČI: Sada je trenutak da otvorimo temu pripajanja Preševske doline Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da okončanje dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije otvara put novoj fazi kosovske diplomatije.

Obraćajući se ambasadorima Kosova na petoj konferenciji koju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, Tači je rekao da je potrebno zatvoriti sva otvorena pitanja sa Srbijom podsećajući da je na Samitu u Sofiji, EU jasno rekla da će države Zapadnog Balkana ući u EU samo kada reše otvorena pitanja medju sobom.

"Kao Kosovo, izgradili smo sjajne odnose sa našim susedima. Želimo da izgradimo dobre dobrosusedske odnose i sa Srbijom i da zagarantujemo naš put prema NATO-u i EU", rekao je Tači.

On je ocenio da je stvoren novi međunarodni momenat u korist konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije.

"Treba da iskoristimo ovaj momenat i da zaključimo poglavlje rata između Kosova i Srbije. Stabilan mir između Kosova i Srbije znači i stabilan mir u čitavom regionu Jugoistočne Evrope. Postizanje sporazuma neće biti lako, ali je jedino rešenje. Alternativa tome je samo produženje neprijateljstava i potonuće Kosova u zaledjeni sukob", naveo je predsednik Kosova.

Tači je ponovio da nikada nisu dozvolili da se u Briselu potegne pitanje podele ili razmene teritorija, i da ni u buduće neće prihvatati otvaranje takvih pitanja, ali, prema njegovom mišljenju, Kosovo je spremno da u okviru definisanja granice izmedju Kosova i Srbije, koriguje graničnu liniju.

"Treba imati u vidu međunarodni trenutak koji je stvoren. Sada je trenutak da otvorimo temu pripajanja Preševske doline Kosovu. Ovo je davni zahtev Preševske doline. Kao predsednik, ja sam prihvatio da ovaj zahtev lidera Preševske doline postavim u dijalogu u Briselu i pred međunarodnom zajednicom", kazao je Tači i dodao da na kraju ovog procesa Kosovo vidi kao državu koju je Srbija priznala, kao članicu Ujedinjenih nacija i sa jasnom perspektivom učlanjenja u NATO i EU.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve