Politika
12.07.2018. 11:24
R.E/b92.net

HITNO ZATVORENA SEDNICA: Tramp "razbija" na samitu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik SAD Donald Tramp nastavio je da napada članice EU zbog trošenja novca i trgovine, drugog dana samita NATO u Briselu. Zatražena zatvorena sednica.

Kako su rekla dva izvora za agenciju Rojters, kada su ostale članice NATO saveza videle kuda stvar vodi, zemlje partneri NATO-a, koje nisu članice alijanse, Ukrajina i Gruzija, zamoljene su da napuste sednicu, koja se potom nastavila iza zatvorenih vrata. Vest o hitnoj zatvorenoj sednici potvrđena je i agenciji AP.

Rojters navodi da je Tramp nastavio svoju tiradu čim je današnja sednica počela, ponavljajući svoj dobro poznati stav da članice EU ne izdvajaju dovoljno novca za odbranu, odnosno NATO, što se Americi ne sviđa, a u jednom momentu se čak nemačkoj kancelarki obratio koristeći njeno ime: "Angela, zaista moraš nešto da učiniš po ovom pitanju".

Inače, kako su ranije prenele agencije, na drugi dan samita Tramp je kasnio čitavih pola sata, a pre nego što jei ušao u salu gde se održava samit, američki predsednik je nizom tvitova "napadao" članice saveza.

Tramp je, u seriji tvitova, napisao da "predsednici pokušavaju neuspešno godinama da od Nemačke i drugih bogatih NATO zemalja dobiju više za svoju zaštitu od Rusije", prenela je agencija AP.

Projekat gasovoda koji dolazi iz Rusije je, kako je istakao Tramp, neprihvatljiv, jer je neprihvatljivo dati milijarde dolara zemlji od koje pokušavate da se zaštitite.

Američki predsednik je naveo da SAD "plaćaju desetine milijardi dolara, previše subvencionišu Evropu".

Tramp je zatražio da članice NATO ispune obećanje i da troše dva odsto BDP, što mora da NATO moraju da se poveća na četiri odsto. Američki predsednik zauzeo je agresivan ton na samitu, dovodeći u pitanje vrednost vojnog saveza koji je definisao decenijama američku spoljnu politiku, napadao saveznike i predložio je povećanje troškova odbrane u Evropi, navela je američka agencija.

Tramp je u sredu rekao da je vlada Nemačke pod "totalnom kontrolom" i "zatočenik" Rusije.

https://twitter.com/AP/status/1017346286243209216?ref_src=twsrc%5Etfw%7…

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve