Politika
04.05.2016. 11:14
ekspres

INTERVJU, PALIBRK: Hrvati ne daju da branim Kapetana Dragana, a Srbija ćuti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ako se meni, advokatu iz Srbije, ne omogući da branim Kepa, osuđen je već u startu. On nije bogat čovek i svi mi advokati ga branimo besplatno. Potrebna mu je pomoć države, koju nema

Dragan Palibrk, beogradski advokat koji je branio nekoliko desetina optuženih za ratne zločine i postao poznat po najtežim slučajevima, kao što su "Šakali", "Škorpioni", "Gnjilanska Grupa", "Suva Reka", ali i čuvari Kninskog zatvora kojima se sudi pred Županijskim sudom u Šibeniku, govori o slučaju Kapetana Dragana i borbi koju vodi da bi mu Hrvatsko pravosuđe dozvolilo da bude njegov  branilac.

EKSPRES: Zbog čega Hrvati ne daju da Vi budete u timu odbrane Kapetana Dragana?

-On je izrazio želju da ga obiđem u splitskom zatvoru. Nismo se ranije znali. Više od tri sata smo razgovarali i nakon toga podneo sam zvaničan podnesak županijskom sudu u Splitu da je želja i moja i njegova da ga branim pred tim sudom. Tu postoji jedan objektivan momenat, prema njihovom Zakonu o odvjetništvu branilac može biti samo advokat upisan u imenik Odvjetničke komore Hrvatske, tako je i kod nas. I s te strane to je u redu. Međutim, ja sam pre pola godine branio pred Zemaljskim sudom u Klevenu u Nemačkoj srpskog državljanina, koji je u tom procesu oslobođen. I bez problema mi je u Nemačkoj omogućeno da branim srpskog državljanina, iako sam advokat Srbije i iako i nemački zakon ima odredbu kao naš i kao hrvatski - da advokat može biti samo onaj koji je upisan u njihovu komoru. 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pre pola godine branio sam u Nemačkoj srpskog državljanina. Ne razumem zašto mi to ne bi omogućili i u Hrvatskoj, koja ima isti Zakon kao Nemačka 

Kako je sudu Klevenu "preskočio" Zakon? 

-Sudsko veće se vodilo razlozima pravičnosti, univerzalne jurisdikcijei Ustavne odredbe, da je pravo na odbranu neprikosnoveno pravo svakog čoveka i da ne može nikakvim zakonima da se ograniči. Prema tome, ako su mi Nemci dozvolili, zašto ne bi i Hrvati. To je prvi moj argument. Ja sam tu presudu iz Klevena dostavio sudu u Splitu. Drugi argument je činjenica da je taj slučaj pod velikom lupom javnosti, što je unapred osuđen na nefer suđenje, pa tom čoveku nikakva prava ne bi trebalo da se uskraćuju. Ako se meni, advokatu iz Srbije, ne omogući to, već u startu mu je povređeno pravo na fer suđenje. Pisao sam i Evropskoj komisiji u Srbiji, pozivao se upravo na to da svaki čovek ima pravo na odbranu i da je to pravo okosnica svih evropskih zakona. Odgovorili su da ne mogu da se mešaju u pojedinačne slučajeve. Sada ne mogu, a bilo je mnogo pojedinačnih slučajeva kada je trebalo udarati packe Srbiji u koje su se mešali. Jedino su Advokatska komora Srbije i jedna hrvatska nevladina organizacija pokrenule inicijativu i pisale i hrvatskoj advokatskoj komori i tamošnjem sudu da mi se dozvoli da se priključim advokatskom timu Kapetana Dragana.

EKSPRES: Kako se oseća kapetan Dragan u zatvoru?

- Nije se žalio na tretman. I stražari i osoblje zatvora bili su korektni i prema meni i prema njemu. On je u pritvoru u Hrvatskoj od početka jula kada je izručen iz Australije. Tamo je deset godina bio u ekstradicionom pritvoru. Naš konzul u hrvatskoj ga redovno obilazi, ali niko od predstavnika vlasti iz Srbije nije pokazao interesovanje. Supruga mu je u Australiji i iz ekonomskih razloga veoma retko dolazi. On nije bogat čovek i čitav tim advokata, uključujući i mene, brani ga besplatno, odbranu niko ne finansira, pomoć mu je potrebna.

EKSPRES: Kapetan Dragan ima dvojno državljanstvo, srpsko i australijsko. Uhapšen je u Australiji po hrvatskoj poternici. Da li smo mi kao država mogli da izdejstvujemo da ne bude izručen Hrvatskoj već Srbiji?

-Da bi ga mi tražili preduslov je bio da je on imao neki postupak koji se vodio ovde u Srbiji. To bi u procesualnom smislu moglo da bude preduslov da ga mi tražimo da ne bude izručen Hrvatskoj nego nama. Međutim, ni to ne mora da bude presudno. General Đukić, kome se isto sudi pred Županijskim sudom u Splitu, uhapšen je na teritoriji Crne Gore. U isto vreme su ga tražile Hrvatska i Srbija. I naravno, Crnogorci su ga izručili Hrvatskoj - eno ga u sobi sa Kapetanom Draganom. Tu je još jedan srpski državljanin, kapetan bojnog broda Pantić. I njega je Crna Gora izručila Hrvatskoj. To govori da je hrvatski lobi moćan. Ajde od jedne male države kao što je Crna Gora, to donekle mogu da razumem, ali da od velike i moćne Australije dobiju njihovog državljanina, to je presedan.

EKSPRES: Da li to ima veze sa tim što je posle drugog svetskog rata ozbiljna ustaška emigracija otišla upravo u Australiju?

-Da, naravno. Poznato je da je sedamdeset godina unazad ustaški lobi u Australiji najjači. I izručenje je posledica velikog pritiska tog lobija na vlasti u Australiji. Na veliku žalost pravde, Kapetana Dragana, države Srbije i srpskog naroda. A s druge strane, kada su u Sloveniji hapšeni Haradinaj i njegovi pajtosi, oni su posle petnaest minuta vraćeni svojima na Kosovu.

EKSPRES: Da li se ikada desilo da je neki državljanin Hrvatske ili Bosne i Hercegovine po srpskoj poternici izručen iz neke zemlje članice Interpola?

-Ne! Imamo samo slučaj Veljka Marića, hrvatskog državljanina, koji je bio pod istragom, kasnije optužen pa osuđen na 12 godina zatvora za ratne zločine protiv civilnog stanovništva...Taj se čovek našao na teritoriji Srbije, mi smo ga uhapsili, nije nam ga niko izručio. Međutim, taj slučaj je bitan jer je to jedini hrvatski državljanin osuđen u Srbiji. Taj Veljko Marić je bio razlog da demokratski nastrojeni predsednik Hrvatske Ivo Josipović više puta dođe u Beograd i insistira da se on izruči Hrvatskoj i da u Hrvatskoj izdržava ostatak kazne. Na kraju je i izručen Hrvatskoj, tajno, diskretno, da tamo izdržava kaznu. I ja sam pre par dana na hrvatskoj televiziji u udarnim vestima čuo da je taj gospodin Marić pušten zbog zdravstvenog stanja na kućno lečenje. Toliko o njegovom izdržavanju kazne. I još ga je tog dana kada je pušten privremeno na slobodu zbog lečenja pola hrvatske Vlade obišlo. Pritom on nije bio ni neki komandir, ni visoki vojni funkcioner, nego običan vojnik. Ali vidite kako je Hrvatska stala iza njega. Uporedite to sada sa slučajem Kapetana Dragana. Hrvati sada nama blokiraju ulazak u EU i kao jedan od razloga navode upravo taj naš Zakon koji je donet još 2003. godine o nadležnosti i organizaciji sudova, gde se ustanovljava nadležnost ne samo za građane republike Srbije već za sve državljane zemalja u regionu. Po tom zakonu osuđen je jedan Hrvat i na desetine Srba, ali Hrvatima i zbog tog jednog smeta. U tome je ironija.

EKSPRES: Kakve su šanse da nakon potvrđivanja optužnice taj predmet bude ustupljen našem pravosuđu. Ako Srbija bude tražila da mu se sudi pred našim sudom?

-Da li Vi mislite da su Hrvati uložili toliki napor, novac, veze... da ga uzmu Australiji i dopreme, da bi nam ga sada dali. Srbija eventualno može, ako on bude osuđen, da traži da izdržava kaznu ovde. U poslednje vreme se vodi istraga protiv  1500 Srba pred raznim sudovima u Hrvatskoj i to za ratne zločine. Ta kvalifikacija je namerno stavljena jer ne zastareva. Ali nigde nema spiska ko su tih 1.500 ljudi. To može da bude svako ko je u to vreme bio vojno sposoban. Čak je i premijer to pominjao. Tražili smo taj spisak i nikad ga nismo dobili.  Cilj je očigledan. Da se 450.000 ljudi nikada ne vrati. To je jako perfidno urađeno. I kako onda da Kapetan Dragan veruje da će imati fer suđenje.  

SRB-VASILJKOVIÆ-IZRUÈENJE kapetan dragan  Izvinjavanje lidera mnogo je otežalo posao i meni i svim kolegama u Hagu. To sudijama daje signal da je lako optužiti Srbina i osuditi ga

Da li bi u ovom slučaju pomoglo interesovanje srpske države?                -Svakako da bi. Ne verujem da je Srbija zaboravila čoveka koji se borio za srpski narod. Ali Srbija presporo reaguje na ovaj slučaj. Obratio sam se i ministarstvu pravde i ministarstvu odbrane da mi se omogući uvid i korišćenje vojne dokumentacije koja bi mnogo pomogla u odbrani Kapetana Dragana. Iz ministarstva pravde su mi šturo odgovorili da nisu nadležni i da nemaju ništa od tih papira, a iz Ministarstva odbrane se nisu udostojili ni da odgovore. Dva meseca ni slova nisam dobio od njih. Ovde je izgleda bitno jedino da li će Kristijan Golubović izdržati kaznu ili će biti oslobođen.

EKSPRES: Od 2001. kada je krenula saradnja sa Hagom nekoliko naših predsednika i premijera se izvinjavalo. Koliko je to štetilo Srbima optuženima za ratne zločine?

- Mnogo. Mnogo je to otežalo posao i meni i svim kolegama koji su bili u sličnim predmetima. Iz nekoliko vrlo praktičnih razloga. Prvo, kada se predstavnici izvršne vlasti stalno izvinjavaju to sudijama i tužiocima daje signal da je lako optužiti Srbina i osuditi ga, naročito ako se istovremeno nikada niko nije izvinio sa hrvatske i muslimanske strane. I kada mi to radimo kontinuirano 15 godina to stvara predubeđenje, ako se izvinjavaš - kriv si. Pa ko je kriv? Pojedinačni slučajevi, svi ti nesretnici koji su u svim tim procesima bili predstavljeni kao ubice, dželati, ratni zločinci.. Tada se dokazi u njihovim slučajevima vrednuju drugačije, onda su aršini potpuno drugačiji, dovoljno je da se npr. neki Albanac ili Musliman ili Hrvat, kao sada u predmetu Kapetana Dragana pojavi i kaže: Video sam komšiju Đorđa, Petra, Dragana, kako za vreme rata ubija, kolje, siluje, bez da je ta ista izjava ičim potkrepljena, ijednim snimkom, izjavom drugog svedoka, bilo čim. I to za neko sudsko veće bude dovoljno da osude Srbina. Kada imamo obrnute situacije nikada ni tonski zapisi, ni stenogrami nisu dovoljni da pripadnik hrvatskog naroda, kao što je bilo sa Gotovinom, bude osuđen za egzodus 450 hiljada srpskih civila. Koristili su se stenogrami gde Franjo Tuđman jasno kaže šta je cilj te akcije i taj cilj se postigao. Dakle, ovde ni crno na belo nije dokaz, a u slučaju Kapetana Dragana je dovoljno da bude osuđen. Naser Orić na kraju dobije dve godine, a u Hagu nemate ni jednog Hrvata iz Hrvatske koji je osuđen. Pred sudovima u Hrvatskoj ni jedan Hrvat nije dobio više od 10 godina zatvora, kod nas su za optužene Srbe kazne od 20 godina redovne. 

EKSPRES: Kakva je Vaša procena u vezi slučaja Dragana Vasiljkovića?

-Ja sam siguran da on u Hrvatskoj neće imati fer suđenje i da je tu mnogo predrasuda, političkih igara dokazivanje neke nadmoći, hrvatske pobede nad Srbijom... Pod pretpostavkom koja je potpuno hipotetička, da on ima fer suđenje, na osnovu ovih dokaza koje tužilaštvo predočilo, ni jedna druga presuda osim oslobađajuće ne bi došla u obzir. Ali pošto nema šanse za fer suđenje onda će sigurno biti osuđen.d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(s);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve