IŠTVAN PASTOR: Ovi vojni pozivi za Mađare imaju negativan prizvuk

IŠTVAN PASTOR: Ovi vojni pozivi za Mađare imaju negativan prizvuk


Savez vojvođanskih Mađara je uvek za poštovanje zakona i ne ohrabrujemo građane da se ne odazovu pozivu za rezervni sastav, izjavio je lider SVM Ištvan Pastor.

Smatramo da je taj novac mogao da se utroši korisnije, naglasio je Pastor.

U programu Subotičkog mađarskog radija, kao deo Panon RTV-a, Pastor je naveo da je reč o obavezi koja je ugrađena u aktuelni zakon, ali do sada nije primenjivana.

“SVM i u ovom slučaju izražava mišljenje Mađara, koji se po iskustvu iz devedesetih godina, snažno protive vojnoj obavezi i pozivima za vojsku. Da ne bi bilo nesporazuma da kažem sada nema opasnosti od rata, ovo nije mobilizacija, ovo se odnosi na rezervni sastav, ali ovi pozivi za Mađare imaju negativan prizvuk. To želimo jasno da istaknemo”, kazao je Pastor, prenosi Subotički mađarski radio.

On je istakao da SVM nikako ne ohrabruje ljude da ne poštuju zakon i da se ne odazovu pozivima za rezervni sastav, jer bi ih to izložilo pravnim sankcija od kojih ne mogu da ih odbrane.

“Smatramo, ipak, da je u ovom trenutku u ovoj državi novac za obuku rezervista mogao da se utroši na druge načine, ljudi se danas bore sa toliko problema da im ova tema nije bila potrebna. Ona je u javni život ušla nenadano i bez dovoljno priprema, i ne vidim zašto je to tako trebalo rešavati, pogotovo što je reč u ovoj godini o malom broju ljudi, o 600 rezervista. Imamo velike rezerve prema ovom pitanju u pogledu troškova, efikasnosti i smisla, ali to je deo zakona”, rekao je Pastor, saopštio je radio.

Lider SVM je objasnio da pozivi za rezervni sastav vojske nikako ne znače da raste napetost u regionu.

Pastor je kazao da odbrambeni kapaciteti države nisu ugroženi, niti će se popraviti sa pozivima za obuku rezervista, i ne postoji nikakva opasnost od rata, a kako je istakao, rukovodstvo države i njen predsednik nastoje da u složenoj političkoj situaciji održe stabilnost države i mir u regionu.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Misa pop

    Postujem Istvana Pastora kao coveka i politicara, pa me zato cudi njegov osvrt na “vojnu vezbu” ili mesec dana obuke. Kad nemate drugih argumenata odma se dohvatite novca i krilarice sta bi sve moglo da se uradi sa tim novcem. Znamo svi sta bi moglo, ali ako se drzimo te devize netreba nam ni vojska. Sto ce nam? kad mnogo kosta. Ima jos milion stvari za Koje nam se cini da su nepotrebni. Nekim netrebaju auto putevi, drugima uredjeni parkovi, bulevari, neko je protiv izgradnje klinickih centara, pruga, veto parkova…dug je spisak. Jos je cudnija pretpostavka da Madjari nemogu da svare vojsku, imaju negativan odnos prema njoj. Ali svi ti madjari imaju drzavljanstvo Srbije Koje ich obavezuje na postovanje zakna. Tako je sa Srbima u Nemackoj, Austriji, Svajcarskoj, SAD i drugim drzavama cije drzavljanstvo imaju.

+ Ostavite komentar