Politika
08.01.2019. 13:03
R.E./Beta/Foto: Nemanja Jovanović

IVICA DAČIĆ: Za odnose Podgorice i Beograda bilo bi dobro da Srbi budu deo vlasti u Crnoj Gori

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da bi za odnose Podgorice i Beograda bilo dobro da Srbi budu deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori.Dačić je za podgoričke "Vijesti" rekao da Srbija "želi dobre odnose sa Crnom Gorom i pored brojnih neslaganja".

"I dalje verujem da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevazidjeni", rekao je Dačić.

Ocenjujući odnose Crne Gore i Srbije kao "stabilne", Dačić je kazao da je važno da postoji dijalog.

"Cilj nam je isti, a to je Evropska unija (EU) i stabilnost regiona. Ekonomska saradnja, razvoj i realizacija infrastrukturnih projekata, kao i saradnja u energetici su zadovoljavajući. Naravno da nam je dobra saradnja i u procesu evrointegracija, kao i u prekograničnoj saradnji", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao na razlike u stavovima Podgorice i Beograda, navodeći da se one odnose na položaj Srba u Crnoj Gori, te status Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Razlikujemo se u tome što mi smatramo da su Srbi konstitutivan narod u Crnoj Gori, a nikako manjina. Srbija smatra i da je SPC u Crnoj Gori važan deo njene istorije i kulture i kao takvu je tretiramo, a ja lično verujem i da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto. Kao što znate, mi pitanje jezika kojim govore gradjani Crne Gore ostavljamo njima na odluku, ali vidim da nam i za ovaj intervju prevod nije potreban", rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, odnosi dve države su "stabilni, zaslugom Srbije".

"Ne možemo se praviti ludim i ne konstatovati da su naše pozicije odaljene činom Crne Gore kojim je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i snažnoj podršci koju pruža ovoj tvorevini u medjunarodnim organizacijama. Potpisali ste sporazum sa Kosovom o državnoj granici, ne konsultujući Srbiju koja je pravni naslednik nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, ali i državne zajednice Srbije i Crne Gore… Mogu još primera bremenitosti naših odnosa navesti. I na sve to, vaš predsednik kaže da ne vodi antisrpsku politiku, već politiku u interesu Crne Gore. A mi treba da se izvinjavamo nekome što vodimo politiku u interesu Srbije? Ja sigurno neću", rekao je on.

Dačić je kazao da Srbija "želi odlične partnerske odnose sa Crnom Gorom" i da je otvorena za razgovor o svim temama koje obe strane smatraju važnim.

Govoreći o slučaju nekadašnjeg visokog funkcionera vladajuće DPS Svetozara Marovića koga Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorske kazne i koji se nalazi u Beogradu, Dačić je kazao da to pitanje "nije za njegov resor".

"Nadležne institucije obe zemlje time treba da se bave. Ministarstvo koje ja vodim nije nadležno za ekstradiciju, ako aludirate na to. Poslednje što sam video u medijima jeste da je u Srbiji na lečenju", kazao je Dačić.

Marović je u Crnoj Gori osudjen na zatvorsku kaznu zbog malverzacija kojim je načinjena višemilionska šteta budžetu. Crna Gora je za njim raspisala poternicu, jer Marović boravi u Beogadu gde je po navodima njegovih advokata na liječenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve