Politika
10.01.2018. 10:32
R.E./Beta

JADRANKA JOKSIMOVIĆ O STRATEGIJI EU O PROŠIRENJU: Protiv sam integracija u " paketu"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija sprovodi ozbiljne reforme i da je najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropsku uniju, čija bi članica trebala da postane do 2025. godine.

Joksimović je za list Politika rekla da očekuje da će taj vremenski okvir biti zadržan u Strategiji za Zapadni Balkan koja bi trebalo da bude predstavljena 6. februara u Evropskom parlamentu.

Ona je rekla da principijalno nema ništa protiv napretka regiona ka EU, ali je dodala da smatra da napredak u pregovorima treba da bude u skladu s individualnim rezultatima koje kandidati postižu u reformama i ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

"Protiv sam takozvanog paketa za ceo region, jer smatram da bi koncept i vizija predsednika (Evropske komisije Žan-Kloda) Junkera na taj način bili razvodnjeni i relatizovani. Srbija sprovodi ozbiljne reformske procese, imamo stabilnu podršku evropskom putu i očekujem da EU prepozna Srbiju kao najozbiljnijeg kandidata", rekla je Joksimović.

NOVA STRATEGIJA EU: Srbija i Crna Gora punopravne članice unije tek 2025

Ona je rekla da su tri poglavlja u proceduri za otvaranje - poglavlje 33 (finansijske i budžetske odredbe), poglavlje 9 (finansijske usluge) i 13 (ribarstvo), za koje očekuje da budu otvorena za vreme bugarskog predsedavanja EU.

Prema njenim rečima, poglavlje 18 ,koje se odnosi na statistiku, i 4, posvećeno slobodi kretanja kapitala, biće tehnički spremna za otvaranje.

NE PROPUSTITE:

INTERVJU, JADRANKA JOKSIMOVIĆ: EU treba da ima iste aršine za sve

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve