Politika
08.05.2018. 14:09
R.E./Tanjug/N1, Foto: Oksana Toskić

JELENA MILIĆ NA TREĆOJ BEOGRADSKOJ NATO NEDELJI: Razbiti mantru o odnosima s Rusijom, ona ni nije sila

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Srbiji je zastupljena vrlo inetnzivna propaganda i kampanja koja se vodi protiv NATO-a, izjavila je direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić i dodala da je sve to legitimno do nivoa dok se ne zloupotrebljavaju osnovne činjenice o, kako je rekla, broju žrtava i razlozima bombardovanja od 24. marta 1999.

Milić je, u okviru Treće beogradske NATO nedelje, Tanjugu rekla da istorija ne počinje tog datuma i da treba znati šta je tome prethodilo.

Tvrdi da nisu tačne priče da je cela politička elita orjentisana ka članstvu Srbije u NATO-u.

U Srbiji, kaže, nikada nije postojala "pro-NATO kampanja" i nijedna parlamentarna stranka nije eksplicitno za članstvo Srbije u Alijansi.

Milić smatra da je u Srbiji zastupljena propaganda i politički konsenzus o njenoj vojnoj neutralnosti naglasivši, međuitim, da sam koncept vojne neutralnosti nije jasan.

"Da li su to austrijski i švedski model", upitala je ona dodajući da bi svoju orjentisanost ka atlanskim intergacijama Srbije promenila ukoliko bi ona bila kao Austija ili Švedska koje su, kako je navela, bogate i stabilne zemlje sa uređenim odnosima sa NATO-om i koje, iako su vojno neutralne, imaju stav o ukrajinskoj krizi, kulturnom relativizmu, borbi protiv terorizma i ulozi Rusije na Balkanu.

Milić je dodala da je pitanje da li jedna mala zemlja bez saradnje sa NATO-om može sama da odgovori na sve bezbednosne izazove i pretnje koje postoje.

Direktorka Centra za evroatlanske studije smatra da u "našem okruženju" ne postoji nijedan drugi funcionalni vojno-politički savez dodajući da su "mantra koju treba razbiti" tradicionalno dobri odnosi između Srbije i Rusije koju, kako je podvukla, ne vidi kao globalnu silu.

NE PROPUSTITE:

INTERVJU, JELENA MILIĆ: Da sam Vučić, nikad ne bih priznala Kosovo, dok ga ne priznaju sve zemlje EU

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve