Politika
22.10.2018. 13:02
R.E./Novosti

JOHANES HAN: Kosovo nije jedini preduslov na putu Srbije ka EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rešenje u vezi s Kosovom nije jedini preduslov na putu Srbije ka EU. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja, rekao je evropski komesar Johanes Han.

- To što Evropska unija mora da bude jača i čvršća pre nego što bude mogla da se proširi ni na koji način ne ugrožava naš rad sa zemljama kandidatiima na njihovoj spremnosti da postanu članice - rekao je evropski komesar Johanes Han za "Novosti".

Upitan o tome kakve su šanse Srbije da postane članica do 2025. godine, Han je odgovorio da je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u više navrata jasno stavio do znanja da nijedna nova država članica ne može da pristupi EU bez rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja.

- Za Srbiju to znači da je potrebno da zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum sa Prištinom. Ali, dozvolite mi da izjasnim još jednu stvar. Izgleda da mnogi, uključujući i političare, imaju utisak da je rešenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja - rekao je Han.

Han nije odgovorio na pitanje kada očekuje konačni dogovor Beograda i Prištine, niti na pitanje o eventualnoj promeni granica, rekavši da EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog pravno obavezujućeg sporazuma.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve