Politika
21.09.2018. 12:23
R.E./Beta

JOHANES HAN: Sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i u skladu sa međunarodnim pravom, a ne presedan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom.

"Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan i bio je jasan od početka njenog mandata - zajednička akcija o trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU", rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Upitan da li je za EU prihvatljiva promena granica i da li su stavovi Badinterove komisije o nepromenjivosti granica bivših federalnih jedinica Jugoslavije i dalje na snazi, on je rekao da što se tiče dijaloga Beograda i Prištine trajno rešenje znači održivo, realno rešenje prema međunarodnom pravu.

"Ovo je vodeći princip, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeli u julu prošle godine. Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali kako vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je on.

Kako je dodao, kao posrednik neće komentarisati moguće elemente pravosnažnog obavezujućeg sporazuma.

"Trudimo se i nastavićemo da intenzivno radimo sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati medjunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane. Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja", dodao je Han.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve