JUŽNA MITROVICA: Počela sednica, cilj ujedinjenje sa severnim delom

JUŽNA MITROVICA: Počela sednica, cilj ujedinjenje sa severnim delom

photo: Pixabay


U Skupštini opštine južne Mitrovice oko 11 sati počela je sednica na kojoj će odbornici odlučivati o inicijativi o ponovnom ujedinjenju severne i južne opštine.

Odbornici će se izjasniti da li će inicijativu gradonačelnika južne Kosovske Mitrovice Agima Bahtirija proslediti vladi kao zahtev za izmenu zakona o administrativnim granicama opština i ukoliko se usvoji taj zakon bi omogućio da se ujedine južni i severni deo Mitrovice, koji razdvaja most na reci Ibar.

Prištinski list “Gazeta ekspres” navodi da je ta inicijativa nezakonita, te da je to odluka koja nije u nadležnosti jedne opštine.

Navode da je Bahtiri tu inicijativu preduzeo bez prethodne konsultacije sa svojom strankom, Alijansom za novo Kosovo, na čijem je čelu Bedzet Pacoli.

Kosovska Mitrovica podeljena je nakon NATO bombardovanja 1999. godine na severni deo, u kojem pretežno živi srpsko stanovništvo, i južni deo, gde su većina stanovništva Albanci. U južnoj Kosovskoj Mitrovici živi oko 110.000 ljudi, dok je u severnoj 20.000 građana.

Opština severna Kosovska Mitrovica formirana je 2008. godine po planu Martija Ahtisarija za decentralizaciju na Kosovu i Metohiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar