Politika
06.05.2018. 07:32
Marko R. Petrović, Foto: Marko Đoković

"Karlovac, Karlobag, Ogulin, Virovitica": Da li će Šešelj da pravi spektakl u Hrtkovcima?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

I pored zabrane održavanja javnog skupa, teško će se desiti da Vojislav Šešelj ne poseti Hrtkovce na godišnjicu čuvenog govora iz 1992. godine, zbog kojeg je i osuđen u Hagu na kaznu od deset godina robije

Šta god da se desi na Đurđevdan, 6. maja 2018. godine u Hrtkovcima, svakako će biti spektakl. Vojislav Šešelj jednostavno takve zicere u svojoj karijeri ne promašuje! Priliku da napravi svojevrstan šou-program, on nipošto neće propustiti. Nikada nije. Zašto bi sada?

Dokazao je to nebrojeno puta, od obilaska ratnih poprišta devedesetih i sukoba s političkim neistomišljenicima do studenata na ulici i duela u TV studiju. Na kraju krajeva, iz Haga nam je godinama priređivao spektakl - ljudi su iščekivali direktne prenose u kojima je Vojislav Šešelj briljirao, svojim intelektom pre svega, ali i vešto, s namerom prelazeći granicu verbalnog incidenta. Zapravo, kada govorimo javnom nastupu, za Vojislava Šešelja ne postoje granice. To je jednostavno aksiom!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je odluka o zabrani najavljenih skupova donesena na osnovu procene da bi oni bili štetni po bezbednost građana. Prethodno je MUP Srbije zabranio najavljeno okupljanje Šešeljevih pristalica u Hrtkovcima na godišnjicu famoznog govora koji je Šešelj održao 6. maja 1992. godine i zbog kojeg mu je, između ostalog, polovinom aprila Žalbeno veće u Hagu izreklo kaznu od deset godina robije za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje, počinjenih upravo u tom mestu. Uostalom, kako Šešelj kaže, da održi miting u Hrtkovcima, odlučio se upravo zato što je osuđen.

S druge strane, MUP Srbije je reagovao rešenjem o zabrani okupljanja, ali je Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu stavilo van snage tu odluku. Uprava policije je po drugi put zabranila skup SRS nakon što je, postupajući po presudi Upravnog suda, poništila prvostepeno rešenje kojim se ne dozvoljava skup i vratila predmet na ponovno odlučivanje.

Upravni sud je zaklju­ čio da je Uprava policije, kao drugostepeni organ u odlučivanju o zabrani skupa SRS-a u Hrtkovcima, bila u obavezi da poništi prvostepeno re­ šenje o zabrani jer je prijava skupa bila nepotpuna po­ što ju je potpisao predsednik sremskog Okružnog odbora SRS-a iako se u prijavi navodi da Srpska radikalna stranka organizuje skup.

Po mišljenju Upravnog suda, to lice ne može biti organizator, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Organizatoru je naloženo otklanjanje nedostataka iz prijave, a nakon dopune prijave policija je organizatoru 2. maja ponovo uručila rešenje kojim se zabranjuje skup Srpske radikalne stranke.

Ipak, ne treba očekivati da će ova pravna ujdurma zaustaviti Vojislava Šešelja u zamisli da ponovo pohodi Hrtkovce. Teško će ga u tome zaustaviti i najave, doduše nezvanične, da bi mogao da bude uhapšen. Na tu vrstu žrtve i performansa uvek je spreman. Ako je nešto za sve ove decenije u politici dokazao, onda je to činjenica da je reč o majstoru “svađalač­ ke dijalektike”

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve