Politika
12.05.2016. 14:47
ekspres

KECMANOVIĆ: SAD i EU bi prisilno da integrišu RS u unitarnu BiH

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Velike sile su po sistemu zavadaj i vladaj, obmanule sva tri naroda u BiH. Srbe su obmanuli Dejtonskim sporazumom, Hrvate konfederacijom sa Hrvatskom, Bošnjake perspektivom unitarne BiH

- Bosna i Hercegovina zaista postaje nemoguća država, a uzrok je kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno prisilna integracija BiH po nalogu međunarodne zajednice kako sebe danas lažno predstavljaju SAD i vazalna EU, kaže za "Ekspres" politički analitičar Nenad Kecmanović, dan nakon upozorenja srpskog premijera Aleksandra Vučića na moguće nemire tokom protesta koji je za subotu zakazan u Banjaluci.

Obmana sva tri naroda

Prema Kecmanovićevim rečima, velike sile su po sistemu zavadaj i vladaj, obmanule sva tri naroda u BiH.

- Srbe su obmanuli Dejtonskim sporazumom, Hrvate konfederacijom sa Hrvatskom, Bošnjake perspektivom unitarne BiH. Mirna i stabilna RS, koja je pod snažnim i jedinstvenim vođstvom prekinula otimanje nadležnosti i nametanje zakona, postala je glavna meta. Sada imate najavu dva paralelna okupljana naroda u Banjaluci. Jedan protiv korupcije, drugi protiv izdaje. Narod je valjda jedinstveno i protiv izdaje i protiv korupcije. Izdaja je najteži oblik korupcije, jer niko ne izdaje svoju zemlju bez odgovarajuće dobiti, političke, finansijske, profesionalne, kao što i obratno: korupcija podriva ekonomski integritet zemlje, objašnjava on.

Kecmanović dalje dodaje da je nijedan važniji događaj u RS nije protekao bez incidenata.

- Davutoglova provokacija na otvaranju Ferhadije, prije toga osporavanje datuma proslave Dana RS. Ranije se dogodilo kamenovanje premijera Srbije u Srebrenici, pa tako dalje unazad - nema ama baš nijednog važnijeg dogadaja u BiH koji nije bio povod razilaženja i konfrontacije naroda, entiteta i kantona. Da i ne govorim o incidentima koji ostaju manje primećeni - jasan je Kecmanović.

Vučić poziva na mir

Na neželjeni scenario tokom protesta u RS upozorio je i srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je apelovao na "sve političke aktere u Republici Srpskoj" da sačuvaju prisebnost. On je naveo da bi nemiri bili problem i za RS, ali i za BiH i za Srbiju.

- Budućnost i opstanak Republike Srpske bi bili dovedeni u pitanje bilo kakvim sukobima ili fizičkim obračunima, a Srbija bi bila dovedena u nezavidan položaj, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare.d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(s);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve