KOMANDANT KOMANDE ZDRUŽENIH SNAGA NATO Admiral Fogo: Ako Srbija želi da bude vojno neutralna, nek bude, mi to poštujemo!

KOMANDANT KOMANDE ZDRUŽENIH SNAGA NATO Admiral Fogo: Ako Srbija želi da bude vojno neutralna, nek bude, mi to poštujemo!

Foto: Ministarstvo odbrane


Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju Džejms Fogo rekao je u razgovoru za N1 da NATO prihvata odlučnost Srbije da ostane neutralna.

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglašava da Srbija ostaje vojno neutralna, ali spremna da razvije saradnju sa saveznicima u Partnerstvu za mir, te da je posvećena radu na zajedničkim projektima. Admiral Fogo smatra da je vojna neutralnost dugoročno održiva za Srbiju.

– Naravno, Crna Gora postala je član na prošlogodišnjem samitu. Makedonija je u programu Partnerstvo za mir, a i prijavila se za članstvo u NATO-u. I nadam se da će postati član. Postoje zemlje poput Bosne i Gruzije, koje žele da postanu članice, a ima i drugih partnera, kao što su Srbija, Švedska i Finska, koje bi sad radije da ostanu partneri, da ne nastave prema punom članstvu u NATO-u. I to je u redu. Radimo mnogo stvari, upravo sam ugovorio nekoliko vežbi i nekoliko zajedničkih napora sa Srbijom, jer ona je dobar, stabilan i profesionalan partner NATO-a. Postoje i druge stvari koje možemo raditi. Potrebna nam je pomoć za odlučnu podršku u Avganistanu, a Vojska Srbije veoma je profesionalna i možda će moći da pruži obuku i misije podrške. Ali to je političko pitanje za vašu vladu, za vašeg predsednika, premijerku i ministra odbrane – rekao je Fogo.

On kaže da je Srbija suverena država i ima svako pravo da izabere svoje bilateralne prijatelje i saveznike, kao i multilateralne prijatelje i savetnike, kao i da učestvuje na način koji vlada i predsednik smatraju odgovarajućim.

– Zasad je to dobro funkcionisalo. Srbija je vojno neutralna. Međutim, pružila je sjajnu podršku u partnerstvu sa NATO-om i ima saveznike i prijatelje koji nisu nužno i prijatelji NATO-a. Naravno, Srbija ima odnose s Rusijom. Tu sad postoji napetost kao rezultat nelegalnog pripajanja Ukrajine. Ranije smo razgovarali o tome. Ali Srbija se veoma pažljivo kreće tankom linijom u diplomatiji sa Zapadom i s Istokom, a i s Kinom. Mislim da je to pohvalno za Srbiju, da može imati prijatelje na obe strane. To dobro funkcioniše, pa mi ne smeta – kaže on.

“Ubistvo Ivanovića je užas”

Na pitanje kako bi opisao bezbednosnu situaciju na Kosovu, nakon ubistva Olivera Ivanovića, Fogo je rekao da je to užas, kome nije mesto ni u jednoj demokratiji na svetu.

– Gadi nam se takvo ponašanje. Mislim da treba pronaći počinioce, suditi im… I ako budu osuđeni, zatvoriti ih na dugo vremena. To je bilo ubistvo, a desilo se u regionu u kojem je u prošlosti bilo napeto. Imamo 4.000 ili više NATO trupa na licu mesta u KFOR-u. KFOR ima odlične odnose s Vojskom Srbije. Obavljamo zajedničke patrole na administrativnoj granici prema severu. Periodično komandant KFOR-a, general-major Kuoči, koji radi za mene, dolazi ovamo kako bi proveo vreme s vašim šefom odbrane, komandantom Generalštaba, generalom Dikovićem. Dakle, veza između Vojske Srbije i KFOR-a veoma je snažna, puna poverenja. Kad je reč o posledicama Ivanovićevog ubistva, otad je mirno i stabilno, a nameravamo da tako i ostane. Možda će se iz tragedije otvoriti više dijaloga i postići veći napredak. Veoma mi je žao što je neko uzeo pravdu u svoje ruke i ubio Olivera Ivanovića. Ponavljam, treba ih uhvatiti, suditi im i smestiti ih u zatvor, ako budu osuđeni. Ali nadam se da će ovo podstaći osećaj hitnosti kod kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i Srba da nastave razgovore, napreduju i održe mir u regionu – kaže Fogo.

Džejms Fogo naglašava da trenutno ne postoje planovi za povlačenje KFOR-a s Kosova.

– Svako smanjenje u broju snaga KFOR-a biće na temelju uslova. Kako sam rekao, trenutno tamo imamo oko 4.000 vojnika, koji rade na napretku demokratskih institucija na Kosovu, nastavljaju napredovati u dijalogu između Prištine i Beograda i nastavljaju uspešno da održavaju bezbednost i stabilnost u regionu – kaže on.

  1. 1
    duško

    “Uzeo pravdu u svoje ruke”!?? Nadam se iskreno da je netačan prevod, inače ispada da je ubistvo Ivanovića pravedno mada, doduše, nelegalno. Takođe mi nije jasno to da je “otada mirno i stabilno” (od ubistva Ivanovića), što znači da je jedina prepreka miru i stabilnosti bio živ Ivanović. MIslim da je krajnje vrijeme da se novinari formalno obrazuju po pitanju jezika i stila, nivo njihove polupismenosti je postao apsolutno nepodnošljiv. Dopuštam mogućnost da je ovaj NATO guzonja doslovce izjavio ovo što piše, kao i da je prevodilac nespretno preveo.

+ Ostavite komentar