Politika
07.03.2018. 11:17
Mihailo Paunović

KORČOK: Nećemo priznati nezavisnost Kosova iz principa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Ivan Korčok razgovarao je juče sa studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu o problemima sa kojima se Evropska Unija susreće kao i o tome šta Srbiju sve čeka kako bi postala stalna članica.

Slovački ministar je učestvujući na tribini  " Budućnost Evropske unije : pogledi Srbije i Slovačke " takođe istakao da njegova država ostaje pri stavu da neće priznati nezavisnost Kosova.

"Čast mi je što sam ovde, u okviru svoje diplomatske turneje na Zapadnom Balkanu,  već sam bio u Makedoniji i Crnoj Gori, sve sa ciljem da direktno saznam kakav napredak ostvaruju države u regionu na putu ka Evropskoj uniji", rekao je Ivan Korčokom.

Ministra spoljnih poslova objasnio je kako se od ulaska njegove zemlje u EU 2004. godine , dosta toga promenilo i osvrnuo se na probleme sa kojima se Evropa susreće :

" Nakaon ekonomske krize koja je potresla svet 2008. godine, uložili smo mnoge napore kako bismo stabilizovali evro i taman kada smo pomislili da je problem rešen dogodila se kriza u Ukrajna.  U poslednjih nekoliko godina susrećemo se sa novim fenomenom na teritoriji Evrope, a to je terorizam. Ranije se nije dešavalo da nedužni ljudi stradaju po ulicama, danas nažalost to predstavlja ozbiljan problem. Pored terorizma, desio se i Bregzit, gubimo jednu članicu, bitnu članicu. Po mom mišljenju to je greška Britanaca, ali znate demokratija je takva da nam ostavlja prostora i da pravimo greške".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Beograd. 5. 3. 2018. - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic i vrsilac duznosti ministra inostranih i evropskih poslova Slovacke Ivan Korcok razovarali su u sedistu vlade u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Slovački ministar se dotakao i toga da li bi Srbija trebalo da postane članica EU, ističući da je našoj državi mesto u Evropi kao i to da veoma ceni napore koje ulažemo kako bismo ostvarili taj cilj.

" Apsolutno sam za to da postanete deo Evrope. Mislim da bi 2019. godina mogla biti dobra po vas.  Moja država je mala, sa malom ekonomijom i potrebni su nam susedi sa kojima možemo da sarađujemo " rekao je Korčok i dodao:

"Evropska unija nije sveti gral, neophodno je boriti se, boriti se po ustaljenim pravilima. Za 14 godina koliko je prošlo od našeg pristupanja Evropi mnogo toga smo iskusili, pretrpeli mnoge probleme. U godini kad smo poslatli članca imali smo blizu 20 odsto nezaposlenih, danas je ta brojka daleko manja i iznosi oko šest odsto".

Najveću pažnju izazvalo je pitanje studentkinje FPN-a, koju je zanimalo da li će Srbiji pitanje Kosova predstavljati njaveći problem na njenom putu ka Evropskoj uniji, na šta je Ivan Korčok odgovorio da se nada da neće i dodao, " Svi znamo šta gubitak teritorije znači, pre svega emotivno, ali kako bi vaša država postala članica, veza Srbije i Kosova mora da se reši".
Slovački ministar  je takođe istakao da njegova država ostaje pri svom stavu i da neće priznati Kosovo, ali kako ističe ne zbog Srbije već zbog principa.

Podsetimo, nakon  razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, ministar Korčok je istakao da se Slovačka čvrsto zalaže za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, Srbija je prepoznata kao ključni lider i ključna zemlja za očuvanje stabilnosti u regionu, kao i to da je njegova država  čvrsto opredeljena da bude konstruktivni partner Srbiji  i podrška na putu ka Evropskoj uniji.

Premijerka Brnabić zahvalila je slovačkoj vladi na čvrstom stavu kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve