Politika
09.08.2018. 13:33
R.E./Beta

KSENIJA BOŽOVIĆ: " Podela Kosova nije prihvatljiva"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zamenica predsednika Gradjanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović izjavila je da podela Kosova nije prihvatljiva.

"Za Srbe na Kosovu i Metohiji nije prihvatljivo rešenje podele Kosova. To je bio stav i našeg pokojnog lidera (Olivera Ivanovića) i Gradjanska inicijativa SDP kao politička opcija na Kosovu i Metohiji ne odustaje od toga da sledi njegovu ideju", kazala je Božović za nedeljnik NIN.

Ona je rekla da je "zgrožena" napadima Srpske liste na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića zato što je izneo svoje mišljenje i protivljenje ideji o podeli Kosova.

"Čelnici Srpske liste svoje napade na neistomišljenike iznose tvrdeći da govore u ime celog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ne mogu s tim da se složim. Srpski narod je uvek bio uz svoju crkvu i njeno sveštenstvo", kazala je Božović.

Ona je ocenila i da su optužbe na račun pojedinih predstavnika crkve za "agenturno delovanje" neodmerene i sramne i shvaćene kao poruka da niko ne sme da ima drugačije mišljenje niti pravo da takvo mišljenje iznosi u javnost.

Upitala zašto se srpski patrijarh Irinej nije oglasio na tolike optužbe na račun vladike Teodosija i igumana Save Janjića.

Božovićeva je istakla da bi srpski narod na Kosovu i Metohiji trebalo da bude i uz svoju državu i uz svoju crkvu i da su "podela, nesloga i sukobi danas najmanje potrebni narodu na KiM".

On je povodom navoda predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "svi Srbi znaju da je Kosovo izgubljeno" rekla da ona sa svojom porodicom živi na Kosovu i da se nikada ne može "pomiriti da je Kosovo izgubljeno".

"Dok na Kosovu živi i jedan srpska porodica ono ne može biti izgubljeno i za njega se treba boriti. To tvrdim.", istakla je Božovićeva.

Govoreći o referendumu o KiM, ona je rekla da misli da će pitanje biti formulisano tako da će na perfidan način pokušati  da se kamuflira suštinu i da će pitanje sudbine KiM povezati sa budućnošću Srbije.

Ona je rekla da su pregovori u Briselu netransparentni i da posle njih uvek postoje tri različite interpretacije dogovora - jedna iz Prištine, druga iz Beograda, treći iz Brisela i da su skoro uvek kontradiktorne.

Božovićeva je rekla da nemaju nikakvenove informacijeo ubistvu Olivera Ivanovića, a da infomrcije o tome da kamere na stranačkim prostorijama nisu radile u vreme ubistva i da su proradlie deset minuta posle, apolutno nemoguće.

"Postoji sumnja da je ta informacija pokušaj da se ubice ne pronadje", istakla je Ksenija Božović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve