Politika
04.01.2019. 14:03
R.E./Novosti

KUBUROVIĆ: Put do izmene Ustava, prvi korak pre marta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarka pravde je izrazila očekivanje da će pre marta Odbor za ustavna pitanja pripremiti sednicu sa koje će uputiti Skupštini predlog za izmenu Ustava

 
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da očekuje da će pre marta Skupštini biti upućen predlog za izmenu Ustava, što je jedan od najvećih izazova za Srbiju u 2019. godini, a za to će biti potrebna podrška dve trećine poslanika.

Gostujući u Dnevniku RTS, ministarka je izrazila očekivanje da će pre marta Odbor za ustavna pitanja pripremiti sednicu sa koje će uputiti Skupštini predlog za izmenu Ustava.

"Ako to bude odobrila dvotrećinska većina poslanika, organizovaće se javna rasprava na koju će biti pozvani svi zainteresovani, stručna i šira javnost, i oni će biti u prilici da iznesu svoje stavove i mišljenja", rekla je Kuburovićeva.

Konsultacije o amandmanima su trajale godinu i po dana i svima je, kaže ministarka, bilo omogućeno da iskažu mišljenje.

"Venecijanska komisija je procenila da je sve u skladu sa preporukama i evropskim standardima. Time se ostvaruju naše obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23, koje se odnosi na jačanje nezavisnog sudstva i samostalnost tužilaštva, ali i uvođenje jasnih kriterijuma za izbor nosilaca pravosudnih funkcija. Povećavamo efikasnost pravosuđa, ali i odgovornost onih koji postupaju u tim predmetima", navela je.

Kada su u pitanju kritike iz izveštaja Evropske komisije, Nela Kuburović je rekla da očekuje da će u narednom periodu imati realnije rokove za donošenje zakona.

"Primer zakona sa kojima smo kasnili je zakon o sprečavanju korupcije. Ministarstvo je tokom leta predalo nacrt, ali preporuka Evropske komisije je da se izvrši ekspertiza Greko eksperta, jer treba da bude u skladu sa Greko preporukama", rekla je Kuburovičeva.

Naglasila je da je u pitanju zakon preventivnog karaktera, za razliku od onih represivnih kao što je zakon o sprečavanju korupcije i organizovanog kriminala, koji se od marta 2018. primenjuje.

"Za sedam meseci postignuti su dobri rezultati, 250 je okrivljenih, 150 osuđenih, najviše na kaznu zatvora", istakla je ministarka.

Stupile su, kaže, na snagu Izmene zakona o sudskim taksama, a time će se pre svega stimulisati privredni subjekti da koriste medijaciju, jer su takse u sudskom postupku izuzetno visoke.

"Želimo da pokažemo prednosti alternativnog nacina rešavanja sporova i da rasteretimo sudove novih rpedmeta. Sudovi su opterećeni, pa tražimo sve mehanizme da taj broj predmeta smanjimo", istakla je Kuburovićeva.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, Tužilaštvo za organizovani kriminal ispunilo sve što je traženo.

"Saslušana sva lica za koja je bilo predloženo, prikupljeni su traženi dokazi i prosleđeni Prištini", rekla je Kuburovićeva za RTS.

Ona je istakla da Tužilaštvo sprovodi istragu u saradnji sa MUP-om, ali bez saradnje sa prištinskim organima.

"Verujem da ćemo imati konkretne rezultate, iako Priština nije pristala na zajedničku istragu. Da su pozitivno u januaru odgovorili na naš zahtev da zajedno sprovodimo istragu, verujem da bi bilo boljih rezultata i da bismo bili bliži istini ko je nalogodavac i izvršilac ovog krivičnog dela", zaključila je Kuburovićeva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve