Politika
04.04.2018. 14:54
Tanjug

MINISTARSTVO ODBRANE: Arhiva NDH mora ostati u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Originalna arhivska građa "Nezavisne države Hrvatske" mora da ostane u posedu Srbije, stav je Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, kopije mogu da budu izdate u skladu sa dogovorima Vlade Republike Srbije i u skladu sa bezbednosnim procedurama i interesima, ističe Ministarstvo odbrane.

Današnja "Politika" navodi da je dobila taj stav Ministarstva povodom zahteva Zagreba da se preko Komisije za sukcesiju Hrvatskoj vrati originalna građa koja se odnosi na ustaški režim.

U Ministarstvu odbrane podsećaju da je Vlada Srbije 1. aprila 2010. formirala Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je zadatak da Koordinacionom telu vlade priprema predloge u vezi sa zahtevima država sukcesora, u pogledu Državne arhive SFRJ.

"Koordinaciono telo vlade do sada nije tražilo zvanični stav od Ministarstva odbrane po zahtevu Republike Hrvatske o potraživanju arhivske građe NDH, pa s tim u vezi Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje. Napominjemo, Aneksom D Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji se odnose na arhive, određeni su principi na osnovu kojih države naslednice mogu da potražuju arhivsku građu, pa s tim u vezi i mogućnost njihove primenjivosti na fond NDH", navodi se u odgovoru Ministarstva "Politici".

Vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda NDH i sređeno i obrađeno je 555 kutija za koje postoji sumarni i analitički inventar, piše list.

U ministarstvu potvrđuju da su pravna i fizička lica iz Hrvatske u proteklim godinama istraživala tu građu.

"Teme istraživanja hrvatskih državljana i institucija, udruženja i ustanova odnosile su se, u najvećoj meri, na podatke o domobranima u NDH, 'istorijat 369. pukovnije NDH', 'Istorijat i delovanje 4. oružničke pukovnije', 'Vera i nasilje u istočnoj Hrvatskoj i severoistočnoj Bosni 1941-45', 'Prećutane zrtve Drugog svetskog rata i osječno-baranjske županije', 'Središnja Podravina 1941-48', 'Stradanje Roma na području NDH za vreme Drugog svetskog rata', 'Maks Luburić' i druge teme", naveli su iz Ministarstva odbrane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve