Politika
28.05.2018. 13:44
R.E/Telegraf

NOVA POBEDA SRBIJE NA POMOLU: Još jedna zemlja razmišlja da povuče priznanje Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pitanje statusa Kosova i Metohije biće ponovo razmotreno u Republici Gani, izjavila je danas predsednica Skupšine Srbije Maja Gojković posle sastanka sa predsednikom parlamenta Gane Arona Majkla Okvajeom.

 - Moj sagovornik je rekao da će posebno pitanje o statusu KiM biti ponovo razmotreno i da je to važno pitanje za njih - rekla je Gojković novinarima u parlamentu.

Ona je na zajedničkoj konferenciji rekla da je sa Okvajeom razgovarala o spoljnoj politici, o pregovorima sa Prištinom, o statusu i stanju kulturnog nasleđa na KiM i pokušajnima prištinskih vlasti da uništi tragove srpskog naroda.

Predsednik parlamenta Gane će, kako je rekla Gojković, razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić

- Mi smo razgovarali o unapređenju odnosa putem parlamentarne saradnje, jer ova poseta je istorijska. Iduće godine naše dve države obelezavaju 60 godina od uspostavljanja odnosa, a u 60 godina, ovo je prva zvanična poseta Srbiji - rekla je predsednica skupštine.

Gojković je navela da dve zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, još od vremena kada je osnovan pokret nesvrstanih upravo u Domu narodne skupštine 1961. godine.

Sa predsednikom parlamenta Gane, bilo je reči, kaže Gojković, o potpisivanju Memoranduma o saradnji sledeće godine, kao i da Srbija bude primer dobre prakse u skladu sa Globalnim izveštajem Interparlamentarne unije.

Predsednik parlamenta Gane Aron Majkl Okvaje kazao je da je uverio predsednicu srpskog parlamenta da će skrenuti pažnju ministru spoljnih poslova i predsedniku Gane, koji kako je rekao, uživa veliku reputaciju u svetu, da dalje oragzovaraju o pitanju Kosova i Metohije.

On je rekao da je na sastanku bilo reči o napretku i razvoju Srbije i Gane i zajedničkih ciljeva koji su uspostavljeni kasnih 60-ih godina, kada je u Beogradu potpisan Sporazum o nesvrstanima.

- Radujemo se da unapredimo saradnju u oblastima medicine, arhitekture, nauke i tehnologije - rekao je oni dodao da je Srbija ostvarila napredak i kad je rečo ženama u policiti.

Dodao je da je u parlamentu u Gani u proceduri zakon koji će dovesti do toga da polovina poslanika budu žene.

- Nadamo se da ćemo posebno razviti saradnju u oblasti odbrane poljoprivrede, nauke i tehnologije, kao i da će naše poslovne zajednice uspostaviti bolju sardaju što će ojačati donose dve države. Kombincija vašeg znanja i naših bogatih resursa doprineće unapređenju odnosa - rekao je Okvaje, koji se upisao u Knjigu gostiju u Skupštini.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve