Politika
28.03.2018. 11:49
R.E./B92

NOVE TENZIJE NA KOSOVU I METOHIJI Priština preti: Ako formiraju Zajednicu srpskih opština onda hapsimo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon odluke članova Srpske liste da napuste kosovsku vladu i sami formiraju ZSO, na koju čekaju već pet godina, iz Prištine stiže upozorenje na hapšenje.

Naime, kosovski ministar infrastruktre Palj Ljekaj zapretio je da će uhapsiti članove Srpske liste ukoliko budu formirali Zajednicu srpskih opština.

"Mogu biti privedeni u momentu kad budu protiv zakona i Ustava Kosova", rekao je Ljekaj za KTV i dodao da svaki korak vlada Ramuša Haradinaja sprovodi u saradnji sa državama Kvinte.

Ljekaju je ubrzo odgovorio direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je saopštio da će Srbija nastaviti borbu za očuvanje Kosova i Metohije i da će po svaku cenu nastojati da sačuva mir i stabilnost u momentu kada svi pokušavaju da je isprovociraju i izazovu haos.

On je naglasio da bez obzira na pretnje koje stižu iz Prištine Srbi na KiM neće odustrati od formiranja ZSO, jer je to njihovo, ali i međunarodno pravo.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je u utorak, nakon sastanka sa predsednikom Srbije i direktorom Kancelarije za KiM koji je u ponedeljak bio uhapšen u Kosovskoj Mitrovici uz primenu sile i oružja, da će Srpska lista izaći iz kosovske vlade kao i da će 10 većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština.

Zbog incidenata na Kosovu u beograd je juče hitno doputovala visoka predstavnica EU Federikqa Mogerini, koja je nakon razgovora sa predsednikom Srbije istakla da događaji od ponedeljka ne bi trebalo da se ponove i da bi obe strane trebalo da budu posvećene nastavku dijaloga.

I Rusija i SAD, koje su se danas oglasile timp ovodom, takođe su, svaka na svoj način, pozvale na "smirivanje strasti" i povratak pregovaračkom procesu.

NE PROPUSTITE:

MARKO ĐURIĆ: Srbi i pored pretnji Prištine neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština

(VIDEO) SPROVEDEN VEZAN I U KOŠULJI: Ovako je Marko Đurić na Merdaru predat srpskoj policiji

OTRKIVEN VOĐA OTMICE MARKA ĐURIĆA: Ovo je pukovnik Šabani kog su obučavali Amerikanci u bazi Adem Jašari

GORAN RAKIĆ, POSLE HAPŠENJA MARKA ĐURIĆA: Srpska lista će napustiti Vladu u Prištini

(VIDEO) OVO JE TRENUTAK KAD JE UHAPŠEN MARKO ĐURIĆ
MARKO ĐURIĆ PRIVEDEN U KOSOVSKOJ MITROVICI

PRIŠTINA PROTERALA MARKA ĐURIĆA SA KOSOVA I METOHIJE

NIKOLA SELAKOVIĆ POSLE HAPŠENJA MARKA ĐURIĆA: Ovo je terorisanje golorukog naroda

HAPŠENJE MARKA ĐURIĆA: Reakcije političara i javnosti

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve