Politika
15.11.2018. 17:39
Andrej Mlakar i Nataša Anđelković

OD OVK DO JNA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Formiranje vojske Kosova ima mnogo veću političku težinu nego vojnu. To je put ka državnosti, ali i ka stvaranju još jedne NATO zemlje u regionu

Na ostacima OVK nastao je KBS - Kosovske bezbednosne snage. Uskoro će od njih nastati vojska Kosova, iako će zadržati stari naziv. I to izmenama zakona da bi se zaobišao Ustav. „Ekspres" je ekskluzivno imao uvid (vidi okvire) u nacrte tri zakona o KBS i Ministarstvu odbrane, koji su 18. oktobra ekspresno usvojeni na sednici Skupštine Kosova. Zanimljivo, tada su poslanici Srpske liste saopštili da se protive njihovom usvajanju, a nakon toga su napustili salu.

Ono što ipak tada nisu ponudili jeste izlazak iz vlade Ramuša Haradinaja. To su uradili tek prethodne sedmice kao reakciju na odluku Prištine da podigne poreze na proizvode iz Srbije. No, to je neka druga priča.

Ne ulazeći u njegove terorističke korene, važno je reći da i trenutni KBS na prvi pogled deluje kao vojska, opremljen je i uvežban po NATO standardima od Kfora, a diči se i svojom multietničnošću. Nosi prepoznatljive borbene uniforme, made in Croatia. Sastoji se od dve brigade, koje su prvenstveno namenjene za civilnu zaštitu i pomoć ugroženima prilikom elementarnih nepogoda. Upućeni tvrde da koristi samo lako pešadijsko naoružanje.

Pripadnicima KBS-a to nije toliki problem kao činjenica da imaju plate na nivou policijskih, što je između 300 i 400 evra, sa dežurstvima, a po svemu sudeći, to im se ni sada neće menjati.

Transformacijom u vojsku trebalo bi da povećaju broj pripadnika, ali otvaraju sebi mogućnost nabavke ozbiljnijeg vojnog naoružanja. Ipak, tu ne bi trebalo očekivati neku borbenu avijaciju, ali helikoptere i eventualno tenkove da. Od Hrvatske, osim uniformi, Kosovari kupuju šlemove, balističku opremu i čizme. Turska im je nedavno dala oklopna vozila, takozvanu tursku kobru, a Amerikanci terenska vozila, „hamere", kao donaciju. Moguće je da od Ankare dobiju i druga oklopna turska vozila, „javuz" 8x8 i „patriju",  jednu tenkovsku četu i eventualno zastarele M-60. Od najbližih saveznika, Albanije, mogu očekivati kineske tenkove „Type 59", kopiju T-54. Cena borbenih vozila točkaša zavisi od opreme, od milion do dva miliona dolara, cena polovnog tenka opet zavisi od opreme, od 500.000 dolara do milion. To je cena za samo vozilo, koja se uvećava s dodatnom opremom: radio-stanice, cerade, rezervni delovi, zalihe za 10 godina, plus baterije za pokretanje vozila na terenu, obuka, smeštajni kapaciteti itd. Cene protivoklopnih sredstava, od ručnih raketnih bacača do protivoklopnih raketa američke proizvodnje BMG TOW, recimo, idu i do nekoliko stotina hiljada dolara.

O vojsci, ali s manje detalja, u više navrata je govorio i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, najavljujući da će vojska verovatno biti formirana ovog meseca.

- Vojska Kosova će izgledati kao vojska. Biće kao i svaka druga vojska sveta. Naša vojska će imati tri puka, to jest postojaće tri kopnena puka, odnosno pešadija. Jedan će biti smešten u Gnjilanu, jedan na jugu i jedan razmešten prema severu. Sever je treći po redu. Naša armija će imati i komandni vod. Neki će biti aktivni, a neki rezerva - rekao je Haradinaj dodajući da kosovskoj vojsci ništa neće nedostajati.

- Nećemo imati podmornice ili nešto slično jer nemamo more. Međutim, druge stvari koje se vojske tiču neće nedostajati - rekao je Haradinaj.

U Beogradu ovo tumače kao potencijalno ugrožavanje Srbije, ali, što je još važnije, i kao pretnju Srbima na severu Kosova, koji bi trebalo da postanu deo vojske. Zato se tome glasno protive. Međutim, realno govoreći, Vojska Srbije je ozbiljna oružana sila, relativno dobro opremljena, iako s možda blago zastarelom opremom, te je nikako ne može ugroziti vojska od 5.000 ljudi. Da li je to dovoljan broj za tu teritoriju? Odgovor na to zavisi od njihovih planova, ali s obzirom na postojanje borbenih grupa, procena je da bi ta četiri puka bila dovoljna da prime glavni udar dok se ne aktivira rezerva. S obzirom na malu brojnost vojnika, oni će prevashodno biti angažovani u misijama NATO-a.
Srbija ima 30.000 vojnika, 230 tenkova, od čega ih je operativno 212. Ima eskadrilu borbenih aviona, više od 30 helikoptera, artiljerija više od 100 cevi. Razlika je očigledna. Susedna Makedonija ima 13.000 vojnika, 31 borbeni tenk, 141 oklopno vozilo, 16 borbenih i transportnih helikoptera i 24 raketna sistema. Imajući to u vidu, kosovska armija u narednih pet godina ne bi mogla da iznese sukob ni sa jednom zemljom u okruženju. Oni zapravo na to i ne računaju. U prvoj etapi planiraju pravljenje snaga za brze intervencije, odnosno ono što Amerikanci zovu „medium force" - opremljena borbena vozila točkaše srednje snage. KBS bi se u svakom slučaju oslonio na NATO, tj. na Kfor, koji će do daljeg ostati na prostoru KIM. Mogli bi da računaju i na neku ograničenu pomoć iz američke baze „Bondstil", čiji kadrovski i geostrateški kapaciteti nisu nikada do kraja iskorišćeni zbog nedostatka logistike. U svaki potencijalni sukob uključila bi se i Albanija, koja planira gradnju velike vazduhoplovne NATO baze u Kučovi. Ipak, mnogo verovatnije je da će BSK biti potencijalna dopuna NATO snagama za određene intervencije, kako su tamošnji političari i najavljivali.

Ali kao i uvek u politici, simbolika je mnogo značajnija. Vojska jeste jedno od ključnih obeležja državnosti, a ovim postupkom Kosovo zaokružuje svoju državnost. Pritom ta država, ako ikada nastane u potpunosti, vrlo brzo postaće članica NATO-a. Po izostanku reakcije, jasno je da Priština za sve to ima njihovu prećutnu saglasnost. Alijansi i te kako odgovara da neko preuzme njene obaveze na Kosovu. U analizi hrvatskog časopisa „Globus" ističe se važan podatak. za 20 godina, koliko traje misija Kfora, angažovano je oko 4.000 ljudi iz 28 zemalja, uglavnom članica NATO-a. To je tek malo manje nego u misiji pojačane prisutnosti na Baltiku, koja je usmerena prema Rusiji.

Opširniju priču o tome kao će izgledati Kosovska vojska možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa, koji će se od petka naći u prodaji na kisocima

Princip formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga

U nacrtu zakona o formiranju Kosovskih bezbednosnih snaga u članu 5 zapisano je da će Bezbednosne snage Kosova odražavati etničku raznolikost naroda Republike Kosova i regrutovanje će se vršiti iz redova građana Kosova.
Novoformirani BSK planirano je da bude zasnovan poput Centralnih odbrambenih snaga, snaga koje će biti posvećene zemlji, snage pod demokratskom kontrolom, snage koje odgovaraju demokratski izabranim zvaničnicima, snage zasnovane na dobrovoljnosti, profesionalnosti i multietničnosti.

Naoružanje KBS

Kosovske snage bezbednosti navedeno je u nacrtu zakona u članu 7 biće opremljene oružanim sistemima i naoružanjem u skladu s potrebama KBS za ispunjavanje nadležnosti i dužnosti. U početku će KBS preuzeti postojeće naoružanje koje je već u upotrebi. Tako standardna puška ostaje H&K G36 5.56×45mm NATO, pištolj FN Five-seven 5.7×28mm za oficire i podoficire, automati koji koriste komandanti i pripadnici specijalnih jedinica H&K MP 9×19mm Parabellum. Zamenik ministra BSK Agim Čeku izjavio je da će od opreme BSK imati protivoklopne snage, artiljeriju, jedinice PVO, ABHO. Za sada od oklopnih vozila KBS ima 380 lakih oklopnih vozila „otokar kobra", 27 terenaca „hamvi" dobijenih kao donacija od SAD, 100 terenaca „lend rover difender" i oko 100 teretnih vozila „mercedes".

Mobilizacija

Nacrtom zakona o BSK predviđena su dva uslova kad se može vršiti mobilizacija: u vreme mira i u slučaju proglašenja vanrednog stanja. U vreme mira mobilizacija se vrši naređenjem komandanta BSK u skladu s planovima, dok se u slučaju objavljivanja vanrednog stanja mobilizacija vrši naređenjem predsednika.

Savet bezbednosti Kosova

Nacrt zakona o formiranju oružanih snaga Kosova u članu 19 predviđa i formiranje saveta bezbednosti Kosova, koji predstavlja pandan našem Savetu za nacionalnu bezbednost i koji se bavi, razmatra i savetuje o svim pitanjima vezanim za bezbednost Kosova, uključujući i angažovanje BSK.

Ministar odbrane

Članom 20 nacrta zakona o BSK predviđeno je da ministar odbrane predstavlja najviši politički organ koji upravlja ministarstvom, činovnicima, pripadnicima BSK. Odobrava finansije za BSK, inicira i predlaže kratkoročne i dugoročne planove koji se odnose na razvoj BSK, koje odobrava vlada Kosova i savet za bezbednost. Imenuje i unapređuje, smenjuje i razrešava komandanta BSK. Predlaže premijeru plan rasporeda i organizacionu strukturu BSK. Vrši inspekciju BSK preko generalnog inspektora.

Ministarstvo odbrane

Definisano je kao organ državne uprave koji se sastoji od vojnih i civilnih lica. Ministarstvo ima svoju organizacionu strukturu koja omogućava kreiranje i sprovođenje državne politike na strateškom nivou i vrši nadležnosti u skladu sa Ustavom, strategijom bezbednosti Republike Kosova i strategijom odbrane, kao i važećim zakonima. Ministarstvo je nadležno, između ostalog, za planiranje budžeta i realizaciju projekata potrebnih za odbranu. Nadzor nad svim obaveštajnim aktivnostima i prikupljanju poverljivih informacija iz domena odbrane i bezbednosti.

Glavni administrativni službenik

Obavlja funkciju državnog sekretara i definisan je kao najviši administrativni rukovodilac ministarstva, koji obaveštava ministra o svim aktivnostima i poslovima. On rukovodi civilnim i vojnim osobljem koje radi u Ministarstvu odbrane, upravlja finansijama i drugim resursima ministarstva i BSK.

Komandant BSK

Postavlja se na osnovu predloga predsednika i preporuke ministra, koji se dalje šalje vladi na razmatranje. Da bi neko mogao biti kvalifikovan za mesto načelnika KBS, predviđeno je da mora imati čin generala najmanje 12 meseci, da je položio zakletvu pred predsednikom, da će u miru za svoj rad biti odgovoran ministru. Komandant BSK vršiće punu komandu nad aktivnim i rezervnim snagama BSK, a biće odgovoran i za pravac razvoja, obuku i aktivnosti. Nacrtom zakona predviđeno je i da komandant BSK bude glavni savetnik predsednika, premijera i predsednika saveta za bezbednost Kosova, čiji je član i objašnjava sva pitanja koja se odnose na upotrebu BSK. Takođe, komandant ministru preporučuje promociju ljudi u nove oficirske činove. Nacrtom zakona predviđeno je da se komandant BSK imenuje na period od četiri godine, sa mogućnošću produženja roka za još četiri godine. Mandat može biti prekinut u slučajevima: smrti, ostavke, otpuštanja u slučaju kršenja Ustava, teških krivičnih dela ili ponašanja koje diskredituje položaj i imidž komandanta BSK ili zdravstvene nesposobnosti.

Organizaciona struktura Bezbednosnih snaga Kosova

Nacrtom je predviđeno da će BSK delovati na celoj teritoriji Kosova preko jedinstvenog lanca komandovanja. BSK sastojaće se od aktivnog sastava, čije brojno stanje neće preći 5.000 ljudi, rezervista, čije će brojno stanje iznositi 3.000 lica, kao i civilnog osoblja.
BSK će se organizaciono sastojati od glavnog štaba i komandi: kopnene vojske, komande nacionalne garde, logističke komande i komande za doktrinu i obuku. Nacionalna garda verovatno bi bila ustrojena po uzoru na Nacionalnu gardu koja deluje na teritoriji SAD, a predstavlja ono što je nekad u JNA bila Teritorijalna odbrana, u koju bi se prevodili vojnici posle određenog perioda života ili srednjoškolci, studenti koji bi završavali određene kurseve i po potrebi dopunjavali redovnu vojsku. Angažovanje bi bilo po raznim osnovama slično kao u SAD. Komanda kopnene vojske biće nadređena, kako se predviđa, za tri puka.

Upotreba i angažovanje rezervista biće regulisani posebnim zakonom.

Generalštab je najveća organizaciona vojna struktura KBS, koja planira, koordinira akcije i organizuje snage za ispunjavanje ustavnih zadataka. U slučaju vanrednog stanja, generalštab deluje kao operativno telo vrhovnog komandanta.

Činovi

Pripadnici BSK po kategorizaciji podeljeni su na vojnike, podoficire i oficire, koji prema članu 25 nacrta zakona nose odgovarajuće činove. Školuju se uglavnom u Prištini, ali sve češće i na Univerzitetu u Skoplju. Skoro nikada ne šalju pitomce na Vojnu akademiju u Beograd, a kad bi se neko takav i prijavio za posao, upućeni tvrde da bi ga smatrali stranim špijunom. KBS će, kao ranije Kosovski zaštitni korpus, svoje kadrove školovati u simulacijskom centru u Vučitrnu, jedan deo kadrova će slati i na Hrvatsko vojno učilište u Zagreb, ali i na niz kurseva u Albaniji, Turskoj, po NATO centrima širom Evrope, pošto Kosovo nema svoje centre za školovanje. Nedavno, tokom svoje posete Americi, Ramuš Haradinaj obišao je i američku elitnu vojnu akademiju „Vest point", gde je verovatno razgovarao i dogovarao se o školovanju kadrova za buduću kosovsku vojsku na samoj akademiji i kroz razne kurseve. Ogromna većina njihovog kadra su kursisti, kao i komandant Rahman Rama. A da bi stvorili espirit de corpus i školovani kadar, biće potrebno 10 do 15 godina u najboljem slučaju.

Za vojnike:
OR2 vojnik
OR3 vojnik prve klase
OR4 vojnik specijalista
Za podoficire:
OR5 podnarednik
OR6 narednik
OR7 narednik prve klase
OR8 glavni narednik
OR9 štabni narednik BSK
Niži i viši oficirski činovi:
OF1 subtoger - potporučnik
OF1A toger - poručnik
OF2 kapetan
OF3 major
OF4 potpukovnik
OF5 pukovnik
Visoki oficirski činovi:
OF6 brigadni general
OF7 general-major
OF8 general-pukovnik

Zakletva
Na dan imenovanja i postavljenja na dužnost predviđeno je da svi podoficiri i oficiri, bilo aktivni ili u rezervi, polažu zakletvu. Izjava zakletve glasi: „Svečano se zaklinjem da ću biti posvećen i da ću ostati potpuno veran Republici Kosova, da ću izvršavati naređenja predsednika Republike Kosova i nadređenih oficira nada mnom, u skladu sa zakonom, i da ću svoju dužnost obavljati marljivo, časno i dostojanstveno. Svečano se zaklinjem da ću izvršavati Ustav Republike Kosova, da ću služiti svom narodu i domovini i za njihovu zaštitu neću poštedeti ni svoj život! Zaklinjem se!"

Dan vojske ostaje na Dan zastave

Dan Kosovskih snaga bezbednosti obeležava se 27. novembra, na Dan zastave, što je državni praznik Albanije. Međutim, ovaj praznik na Kosovu ima krvavu predistoriju. Naime, na taj dan 1968. pripadnici jugoslovenske vojske i policije ugušili su masovne demonstracije Albanaca na Kosovu, na kojima je zahtevano da ta pokrajina Srbije dobije status republike. Drugi put, to se desilo tri decenije kasnije. U sukobima srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca kod mesta Srbica i u selu Rezniće 1997. poginula su dva srpska policajca i jedan Albanac, a četiri policajca su ranjena.

Ko je sadašnji komandant KBS, general-pukovnik Rahman Rama?

Obrazovanje:   
2011-2014. studije međunarodnog generalnog menadžmenta, Priština
1990. srednja škola, Vučitrn

Dužnosti:
2015. postaje komandant KBS
2015. unapređen u čin general-potpukovnika
2009-2015. zamenik komandanta KBS i komandant Kopnenih snaga KBS
2006-2009. zamenik komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa
2000-2006. komandant V zone zaštite, Kosovski zaštitni korpus
1999. komandant IV zone zaštite, Kosovski zaštitni korpus
1998. komandant Operativne zone Šala, Oslobodilačka vojska Kosova

Obuke i seminari:  

2015. tečaj za više lidere za planiranje, programiranje i budžet Instituta za upravljanje resursima odbrane, postdiplomska škola Mornarice SAD
2014. kurs engleskog jezika, Kraljevska akademija odbrane, Šrivenam, Velika Britanija
2012. kurs engleskog jezika, Institut za strane jezike, Teksas, SAD
2010. obuka za kopnene operacije, Turska
2009. kurs za višeg oficira - „Džordž Maršal", Evropski centar za bezbednosne studije, Garmiš, Nemačka
2006. Škola za evropske integracije, Priština
2006. kurs za menadžment odbrane, Univerzitet Krenfild, Priština
2005. program za usavršavanje lidera za više oficire, KFOR

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve