Politika
17.10.2018. 13:43
R.E./Beta

OLEG BONDARENKO: Balkan ima životno važnu ulogu za rusku spoljnu politiku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Postojanje ozbiljne strategije Rusije na Balkanu, koja se sada ne vidi, ima životno važni interes za sadašnju rusku spoljnu politiku, ocenio je direktor ruskog Fonda progresivne politike Oleg Bondarenko.

U tekstu koji objavljuje današnji Moskovski komsomolac, Bondarenko navodi da je to za Rusiju "i politički i ekonomski ulazak u Evropu", "jedinstveni način da se obezbede svoji interesi" i da se Zapad natera da uzima u obzir interese Rusije.

Autor smatra da sadašnja situacija na Balkanu može suštinski da promeni i politički vektor u samoj Srbiji.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bez obzira na redovne posete Moskvi, preferira princip praktične politike u više pravaca - odmah posle susreta sa Vladimirom Putinom, obavezno se sreće sa nekim od Zapadnih političara", te da je posle poslednjeg susreta sa njim pozvao u posetu ni manje ni više nego generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, i da su održane vežbe Alijanse u Srbiji.

"Takav pokušaj Vučića i njegove komande da ugodi svim centrima moći više podseća na politiku sedenja na dve stolice nesrećnog ukrajinskog predsednika Viktora Janukovića nego na samostalnost uticajnog Josipa Broza Tita, na koga, izgleda srpski predsednik pokušava da liči", ocenio je Bondarenko.

Autor navodi da postoji jedan plus. "Posle pojave drugog političara na Balkanu orijentisanog na Rusiju, u susednoj Bosni, Vučić će morati da da udje u komplikovanu konkurenciju za simpatije Moskve, sa Miloradom Dodikom. I daleko od toga da će on u toj konkurenciji pobediti", smatra Bondarenko.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve