Politika
13.05.2018. 14:05
Rade Jerinić, Foto: Beoinfo

OTIŠAO SI DRAGANE: Konstitutivnu sednicu Skupštine grada obeležili su verbalni incidenti i demonstrativni odlazak Đilasovih odbornika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sve je trebalo da bude mirno. Naročito što su svi bili svesni da se tog dana neće desiti izbor novog gradonačelnika Beograda. Reklo bi se, rutinska konstitutivna sednica, na kojoj je trebalo da se verifikuju mandati odbornicima i izabere predsednik Skupštine grada Beograda, za koga se znalo ko je. Prosta matematika i glasačka mašinerija trebalo je samo tehnički da okončaju proces. Međutim, umesto toga, imali smo malu pokaznu vežbu kako zapravo funkcioniše srpska politič­ ka scena.

Prvo, sve je kasnilo. Ne mnogo, nekih desetak minuta, ali je ipak kasnilo. Zatim, do izbora rukovodstva funkciju predsedavajućeg obavljao je odbornik PUPS-a, što je u Srbiji postala neka vrsta običajnog prava. Ruku na srce, ipak je to prirodan proces. Prvi je govorio Đilas, koji je, ne bave­ ći se stvarima i temama koje su bile na agendi tog dana, s govornice kritikovao gradsku vlast, odnosno jedan njen segment. Đilas je predložio formiranje komisije koja bi, između ostalog, istražila kako su bila raspoređena sredstva Centra za socijalni rad i kako je moguće da već u februaru nema novca u gradskoj kasi. On je najavio da će, ako bude trebalo, podneti krivičnu prijavu protiv v.d. direktora Centra za socijalni rad Zorice Pavlović i njenih saradnika.

Odgovorio mu je Goran Vesić: “Ovo je jasan pokušaj prekrajanja volje građana. Na ovoj sednici se biraju sekretar, predsednik i potpredsednik Skupštine grada. Ovo je pokušaj da Đilas sakrije kako se kralo kada je on bio na vlasti i da Skupština ne raspravlja o tome šta je on radio kao gradonačelnik. On je podelio 728 miliona dinara između 2008. i 2013. godine i ako o ne­ čemu treba da raspravljamo, onda treba da raspravljamo o tome kako se on bogatio dok je bio gradonačelnik”, rekao je gradski menadžer i tim povodom najavio formiranje anketnog odbora.

Izabran je verifikacioni odbor, a zatim je određena pauza. Nakon nje su Vesić i Đilas nastavili duel.

Goran Vesić obelodanio je da Dragan Đilas nije bio prisutan na 42 sednice prethodnog saziva gradskog parlamenta. - Đilas nije bio prisutan na 42 sednice. Danas mu je legla uplata od 632.000 dinara za nerad - rekao je Vesić.

Dragan Đilas je objasnio gde je otišao novac.

- Sva nadoknada koju sam dobijao išla je na račun Sigurne ženske kuće, i to vam mo­ že posvedočiti gospođa Stanojević, koordinatorka projekta, iako je na listi Srpske napredne stranke - rekao je Đilas.

Verbalni obračun je kulminirao kada je Draganu Đilasu oduzeta reč, što je on podveo pod povredu njegovih prava, pa je sa svojim odbornicima demonstrativno napustio zasedanje, pritom odgurnuvši odbornika s liste vladajućeg SNS-a.

Kuriozitet je što se sa odbornicima oko Dragan Đilasa nisu solidarisali odbornici s liste Saše Jankovića i Pokreta slobodnih građana. Da se takav pristup srpske opozicije preslika i na republič­ ki nivo, govorili bismo o jednoj poražavajućoj činjenici, a to je da je sujeta jedan od najvećih problema politi­ čke scene. I to problem koji je skoro nemoguće prevazići, naročito u kratkom vremenskom periodu. A da, umalo da zaboravimo, odbornici Vuka Jeremića ušli su u zajednički odbornički klub s listom okupljenom oko Dragana Đilasa. Vuk dlaku menja, ali ćud nikada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve