Politika
24.03.2016. 09:26
ekspres

OTKRIVAMO: Četiri Rusa utiču na izbore u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rusija je angažovala četvoricu ljudi da pruže podršku desničarskim strankama kako bi na izborima u Srbiji osvojile što više glasova i ušle u parlament.

Kako „Blic“ nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima, na terenu su već uveliko Vladimir Zotov, predstavnik Fonda „Gorčakov”, Sergej Gluščenko iz Medija centra „Ruski ekspres”, direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski, a svoju ulogu ima i šef predstavništva Privredne komore Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Hohlov. Svi oni su nakon usvajanja Zakona o saradnji sa NATO dobili signal da ruske interese u Srbiji počnu intenzivnije da brane, a po raspisivanju izbora preduzeti su i prvi konkretni koraci.

- Ruska strana vidi priliku za pružanje podrške onim političkim snagama sa kojima ostvaruje tesnu saradnju, kako bi postigli što bolji izborni rezultat i u Skupštini imali što više mandata. Rusi su spremni da sva delovanja, skupove i medijske nastupe podrže u svakom, pa i finansijskom smislu - navodi dobro obavešteni sagovornik „Blica”.

On dodaje da je zadatak Zotova da omogući proruskim strankama veću zastupljenost u ruskim medijima na srpskom jeziku zbog bolje promocije, kao i da organizuje sastanke predstavnika patriotskog bloka sa na najvišim zvaničnicima Rusije, radi njihove podrške.

Medijskom kampanjom, ali u Rusiji, bavi se Sergej Gluščenko, čiji je posao da obezbedi prostor u ruskim medijima za emitovanje izveštaja o svim važnijim aktivnostima srpskih partija i pokreta koji su po volji Kremlja.

Na promociji patriotskog bloka u Srbiji intenzivno je angažovan i Viktor Kolbanovski, a nalog za to, kako saznajemo, stigao je od potpredsednika Ruske državne dume i zamenika generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka.

U poslednje vreme mnogo se govorilo o davanju privilegija Ruskom humanitarnom centru u Nišu, a značajnu ulogu u tome imao je Holhov, koji se često pozitivno izražava o odluci Aleksandra Vučića da na listu SNS ubaci SNP Nenada Popovića, koji ima razgranat posao u Rusiji.

Juče nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Gluščenkom i Kolbanovskim.

PROPALA IM IDEJA O REFERENDUMU

Naš sagovornik navodi da su doskora iz Moskve postojali i pritisci da se paralelno s izborima u Srbiji održi i referendum o ulasku u NATO, što je i potpredsednik Ruske dume Železnjak više puta javno predlagao.

- Nakon što je ta ideja propala, krenuli su s agresivnijom podrškom proruskim snagama u Srbiji - zaključuje sagovornik „Blica”.

Kolbanovski je potom navodno dobio zadatak da u saradnji sa proruskim partijama organizuje niz skupova, predavanja i konferencija u Rusiji i Srbiji na temu položaja Srbije i odnosa s EU i NATO.

(Blic)

}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve