PITANJA O RADIKALNOM NACIONALIZMU “ČINE JE BESNOM”: “Hrvatska je među liberalnijim zemljama EU”

PITANJA O RADIKALNOM NACIONALIZMU “ČINE JE BESNOM”: “Hrvatska je među liberalnijim zemljama EU”

Foto: Beta/AP


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu koji je u utorak objavio austrijski dnevnik Klajne Cajtung odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svom odrastanju u komunizmu.

– Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopšteni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitovali za radikalne ideje -izjavila je Kitarović, kako ju je citirao Novi list.

Ona je dodala da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje.

– Bila sam više puta u Avganistanu, i verujte, nije svako ko dolazi u Evropu demokratski raspoložen – kazala je ona, ilustrujući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Avganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Evropi, hrvatska predsednica odgovara da se ‘društva brane od opasnosti spolja’.

Pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj podstaklo ju je da odgovori kako je takva pitanja, kako je citira Novi list, ‘čine besnom’.

– Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje poreklo. Umesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tom je pretio zatvor – kazala je ona, a citira je Novi list.

Ne poriče da u Hrvatskoj postoje ‘i levi i desni ekstremi, ali oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokratiju’, kako tvrdi, i štaviše Grabar-Kitarović misli da Hrvatska pripada ‘među liberalnije’ zemlje Evropske unije.

  1. 1
    Misa pop

    Mislim da je Kolinda definitivno otsekla granu na kojoj sedi u pokusaju da Hrvate ucini potcinjenom nacijom u doba komunizma. Ono sto mozda Kolinda nece da zna, ili se pak pravi da nezna, znaju i vrapci na grani, a to je da su Hrvati uvek bili ti koji su se upravo izjasnjavali po nacionalnoj i verskoj pripadnosti, a da je to pravo upravo bilo uskraceno Srbima u Hrvatskoj pa donekle u Srbiji. Dok su se Hrvati u Hrvatskoj izjasnjavali kao Hrvati i katolici, Srbi u Srbiji su se izjasnjavali kao Jugosloveni verska pripadnst Komunista. A tek nek pogleda kako su se izjasnjavali Srbi u Hrvatskoj i tad, a nek pogleda kako se izjasnjavaju sad doduse oni Koje nisu stigli da pokatolice.

+ Ostavite komentar