Politika
14.05.2018. 15:34
R.E/b92.net

Počeo sastanak Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Savet bezbednosti UN počeo je raspravu o novom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Sednica u sedištu UN u Njujorku zakazana je za pre podne po lokalnom vremenu.

Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će, kako je najavljeno iz njegovog ministarstva, izneti ocenu Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju Unmika.

Dačić je ranije rekao da će Srbija tražiti od svih članica Saveta bezbednosti UN da se o Kosovu i ubuduće raspravlja na javnim sednicama i da se poštuje njegova Rezolucija 1244 kako bi sprečila nastojanja zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB o Kosovu i pretvore u zatvorene konsultacije.

U izveštaju za period od 17. januara do 15. aprila Gutereš je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića i pozvao obe strane da se uzdrže od zapaljive retorike.

Takodje je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u istrazi ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Gutereš je ocenio da je ponovo došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, ali i naveo da je ohrabren naporima da se operacionalizuje integrisano kosovsko pravosudje u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve