Politika
24.04.2018. 11:04
R.E./Beta

POKRET OBNOVE KRALJEVINE SRBIJE ODGOVORIO NA INICIJATIVU LIGAŠA: Vojna akademija treba da nosi ime Draže Mihailovića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najavio je danas da će Skupštini Srbije uputiti amandman na Predlog zakona o vojnom obrazovanju kojim se predlaže da Vojna akademija ponese ime komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata, Dragoljuba Draže Mihailovića.

Član Predsedništva POKS Vojislav Mihailović ocenio je u saopštenju da je "najlogičnije" da Vojna akademija ponese ime komandanta JVuO jer se Dragoljub Mihailović školovao u toj ustanovi i jedno vreme radio u njoj kao profesor na predmetu topografija.

"Najznačajniji francuski vojni orden Ratni krst koji mu je 1943. godine dodelio general Šarl de Gol, kao i posthumno odlikovanje Legija zasluga prvog stepena, koje 1948. godine dobio od američkog predsednika Harija Trumana,kao i još 18 odlikovanja iz Prvog i Drugog svetskog rata najbolja su preporuka za ovu odluku", kazao je Mihailović.

POKS je naveo i da je "zgrožen" amandmanom ;poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine kojim se ;predlaže da Vojna akademija ponese ime načelnika štaba partizanskih jedinica u Srbiji u Drugom svetskom ratu Konstantina Koče Popovića.

"Bil bi velika sramota za Srbiju da tako značajna ustanova ponese njegovo ime. Današnja istorija, koja je oslobodjena stega ideologije potvrdila je da je Popović markirao mete na mapi po kojoj je izvršeno savezničko bombardovanje Beograda, Leskovca, Kraljeva i drugih srpskih gradova na pravoslavni Uskrs 1944. godine", naveo je POKS.

NE PROPUSTITE:

ČANKOVI LIGAŠI TRAŽE: Vojna akademija da nosi ime Koče Popovića

OVO NIJE AVANTURA, OVO JE ŠKOLA ZA ONE KOJI ZNAJU ŠTA ŽELE

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve