Politika
21.05.2018. 12:34
R.E/Alo.rs

POMETNJA U PARLAMENTU ZBOG DOLASKA DŽAFERIJA: Vođa OVK u Skupštini Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Skupštini Srbije u radnoj poseti koja će biti organizovana uoči Interparlamentarne unije, koja počinje u sredu, boraviti delegacija iz Parlamenta Makedonije sa predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem na čelu.

Kako „Alo!“ saznaje, pojedine poslanike uznemirila je činjenica da će se u Skupštini pojaviti upravo Talat Džaferi, član albanske partije DUI, u čijoj biografiji stoji i da je bio oficir zločinačke OVK.
Džaferi, koji je odmah nakon izbora za prvog čoveka Sobranja napravio skandal tako što je uneo albansku zastavu u svoju kancelariju, svojevremeno se ponosno fotografisao u uniformi kriminalne i terorističke organizacije OVK, što je, prema rečima našeg izvora iz Skupštine, i više nego dovoljan razlog da pojedini poslanici ne požele da se susretnu sa njim.

- To je radna poseta, ne zvanična, i Džaferi će, kao i ostatak delegacije iz Makedonije, verovatno imati sastanak sa najvišim predstavnicima parlamenta. Međutim, informacija o njegovom dolasku nije dobro prihvaćena među nekim članovima, ali ni od poslanika Vladimira Đukanovića, predsednika parlamentarne grupe prijateljstva sa Makedonijom. Đukanović je čak odbio da se susretne sa njim, navodeći da mu ne pada na pamet da sedi za istim stolom sa zločincem OVK - kaže naš izvor.

On dodaje da je bilo i onih poslanika kojima nije bilo jasno zašto bi se pravio problem oko Džaferijevog dolaska.

- Navodili su da je u Srbiju dolazio i Zoran Zaev i da su to prosto ljudi koji su sada u Makedoniji na pozicijama na kojima jesu, te da nema nikakve potrebe za dramom - navodi naš izvor.
Inače, Džaferi je 2012. imenovan za ministra odbrane Makedonije. Tada je njegov izbor izazvao veliku kontroverzu u Makedoniji.

- ONA (Oslobodilačka nacionalna armija) sada je na čelu vojske - napisala je na svojoj Fejsbuk stranici Džaferijeva stranka (DUI) - višegodišnji manjinski partner u vladi Nikole Gruevskog.
Njegovo imenovanje je tada izazvalo oštru reakciju makedonskih veterana koji su učestvovali u sukobu 2001. godine, vođenom između albanskih pobunjenika i državnih snaga bezbednosti, koji su zapretili protestima zbog novog ministra, koji se nekada borio protiv njih kao komandant 116. brigade ONA.

- Zbog jedinica sa Džaferijem na čelu i njenih metaka nemam pola unutrašnjih organa - rekao je tada za BIRN penzionisani general Stojanče Angelov, pokazujući svoje ožiljke, koji ga još podsećaju na brojne operacije kojima je podvrgnut 2001. godine.

Džaferi je tada izjavio da je njegov cilj da oružane snage pretvori u „simbol suživota, tolerancije i poštovanja različitosti“.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve