Politika
16.01.2018. 11:49
R.E./Tanjug

POSLEDNJE UPOZORENJE PRIŠTINI: Ne ukidajte Specijalni sud

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dan uoči sednice Predsedništva kosovskog parlamenta, na kojoj treba da bude odlučeno o nastavku rasprave o opozivu odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK, međunarodna zajednica je još jednom pozvala Prištinu da odustane od te inicijative.

Prištinski Zeri piše da je u poslednjem apelu međunarodna zajednica pozvala na odustajanje od bilo kakve ideje Prištine da ukine Specijalni sud.

Kancelarija EU u Prištini je juče, navodi Zeri, upozorila da će svaki pokušaj opoziva odluke o formiranju Specijalnog ozbiljno ugroziti odnose Prištine i Brisela. I ambasade SAD, Nemačke i Norveške zahtevale su da se opozove inicijativa 43 poslanika za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda.

"U 2015. godini Kosovo je dobilo jasnu posvećenost EU i ostatku međunarodne zajednice da osnuje specijalizovane komore. Za EU to pokazuje punu posvećenost Kosova vladavini prava. Svaki pokušaj da se ukine ili izmeni mandat specijalizovanim komorama će ozbiljno oštetiti takvo opredeljenje i da će ugroziti zajednički rad EU na Kosovu na vladavini prava ostvaren u poslednjih nekoliko godina. Prema tome, to bi imalo negativan uticaj na odnose Kosova sa EU ", navodi se u odgovoru kancelarije EU u Prištini.

Predstavnici kosovskih institucija, međutim, kažu da je Specijalni sud neizbežan ali prolazan izazov. Iako su ovaj sud nepravično formiran, politički lideri nisu jasno rekli da li će ohrabriti ili obeshrabriti poslanike da postupaju po inicijativi.

U međuvremenu, u vezi sa ovim događajima u Skupštini Kosova, portparol specijalizovanih komora Avis Benes izjavio je da nema komentar.

"Specijalizovana komora na Kosovu fokusirana su na sprovođenje svog mandata u skladu sa Zakonom o specijalizovanim komorama i specijalizovanim tužilaštvom i ustavnim amandmanom", rekao je on za Radio Slobodnu Evropu.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, pak, kaže da ne može biti međunarodne pravde, gde nije uspostavljeno "pomirenje izmedu žrtve i agresora".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve