Politika
20.02.2018. 15:08
R.E./Tanjug

PREDSTAVNICI NESTALIH IZ HRVATSKE: Vučić obećao da će se pitanjem nestalih baviti na dnevnom nivou

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predstavnici Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja zadovoljni su današnjim sastankom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Oni ističu da je ovo bio prvi pravi sastanak na kojem je pričano o konkretnim zahtevima porodica.

Ljiljana Alvir, predsednica Saveza udruženja, kazala je novinarima, nakon susreta sa šefom srpske države, da je prisustvovala sastanku 2010. sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Tada je to bila jedna vrsta političke edukacije od strane Tadića, a današnji sastanak, koji je trajao izuzetno dugo, poslužio je da pričamo o konkretnim zahtevima od strane nestalih", objasnila je ona.

Alvir je rekla da su predstavnici Saveza od predsednika Srbije tražili da, na osnovu njegovih izjava prilikom nedavne posete Hrvatskoj, izvrši uticaj na institucije Srbije koje su relevantne za informacije o nestalim.

Skrenuli smo pažnju na to da srpske institucije više od 20 godina nisu odradile svoj posao i da je u ovom trenutku on kao predsednik osoba koja bi mogla pokrenuti to pitanje ako želi, a uvereni smo, na osnovu onoga što smo čuli i što znamo o predsedniku Vučiću, da će to biti moguće", rekla je Alvir.

Alvir je kazala da porodice čekaju da dokaže verodostojnost njegovih izjava. Rekla je da porodice žele apsolutnu saradnju institucija Srbije u vezi nestalih. Prenela je da je predsednik Srbije rekao da nema lično razloga da se ne uključi u rešavanje tog pitanja i da ga ne zanima zaštita osoba koje su nekada bile u lancu odgovornosti, a koje imaju i danas možda neki uticaj i pozicije.

Takođe, Alvir je ukazala da je predsednik Vučić obećao da će se pitanjem nestalih baviti na dnevnom nivou, kao i da je dogovoreno da će porodice o napretku biti izveštavane nedeljno.

"Nismo postavljali nikakve rokove i ne možemo postaviti ultimatum. Rečeno nam je da će se na nedeljnom nivou razgovarati o nestalima i da ćemo biti informisani o rezultatima. Najavljen je i skoriji susret predsednika Komisije za nestala Srbije Veljka Odalovića i pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića, koji će razgovarati o konkretnim stvarima", kazala je Alvir.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve