Politika
29.11.2018. 19:07
R.E./Beta

Predstavnici Srba: Ostajemo na Kosovu, nastavljamo mirne proteste

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predstavnici Srba s Kosova su posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić rekli da će nastaviti mirne proteste, ali da situacija postaje "alarmantna", zato što su zalihe hrane "pri kraju" a snabdevanje energentima nije obezbedjeno.

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić je rekao da je Vučić od njih tražio da protesti budu mirni i nenasilni "bez obzira na to šta Priština bude preduzimala".

Rakić je rekao da uvećanje uvoznih taksi nije upereno protiv Srbije, nego protiv opstanka Srba na Kosovu, a predstavnicima Brisela i Prištine je poručio da "nemaju oružje, ali ni rezervnu državu i da će se boriti mirno".

On je rekao da će se "koliko sutra" suočiti s nestašicom energenata i da ne zna da li će u predstojećim danima obezbediti grejanje severne Kosovske Mitrovice, pošto gradska toplana za grejanje koristi mazut.

Odgovarajući na pitanje novinara o najavama da prištinske vlasti žele da "ujedine" severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu, Rakić je rekao da to nije prvi put da najavljuju takve stvari, da će Srbi ostati na svojim ognjištima, a da su rezultati takvog poteza to što u južnoj Kosovskoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin.

Predstavnik Srba južno od Ibra Dalibor Jeftić je rekao da je sastanak sa zvaničnicima Srbije bio "produktivan" i dodao da je situacija iz dana u dan sve teža. Dodao je da očekuje konkretne mere EU kako bi se uvozne takse smanjile i rekao da EU preko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ima mehanizme za uticanje na prištinske vlasti.

On je, aludirajući na medjunarodnu zajednicu, postavio pitanje da li neko želi da na Kosovu živi samo jedan narod, odnosno da li se ona zalaže za etničko čišćenja Kosova od Srba.

Direktor kliničko-bolničkog centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović je rekao da postoje elementi humanitarne krize koja može da preraste u katastrofu. On je naveo da ga ; jedino raduje to što su Srbi na sastanku pokazali jedinstvo.

Povodom stanja zaliha medicinskog materijala, Ivanović je kazao da su za sada stabilne, da rezerve postoje, a da zalihe kiseonika tek trebaju da se stabilizuju.

On je rekao da bi medjunarodna zajednica i humanitarne organizacije trebalo da daju odgovor na otežavanje lečenje bolesnika i dodao da im se niko nije javio od svetski organizacija poput Lekara bez granica i Svetske zdravstvene organizacije.

Gradonačelnik Gračanice Srdjan Popović rekao je da se gradjani tog mesta "svaki dan bude uznemireni, ne znajući kako će proći dan" i da Srbe sa centralnog Kosova "zbunjuje nedostatak signala medjunarodne zajednice".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve