Politika
06.06.2017. 06:18
Nataša Anđelković, Ivan Cvejić

Premijer je poruka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bez obzira na to što će biti u političkoj senci novog predsednika Srbije, mnoge oči biće uprte u rad budućeg premijera, i u Srbiji i van nje. Personalno rešenje biće i važna poruka Aleksandra Vučića kakav je to profil vlade koju želi da ima za saradnika

Prvo što mora da uradi kad ujutro dođe na posao jeste da pogleda tabele sa stanjem u budžetu, planirane uplate i isplate, i da već tada donese neke odluke... Ne znam kako će to „ovaj" moći da radi, reči su jednog iskusnog vladinog administrativca od pre više godina, u očekivanju dolaska novog predsednika Vlade Srbije, čije se stručne kvalifikacije i politički temperament nisu mnogo uklapali u pomenutu sliku običnog radnog dana jednog premijera.
I gledanje u budžetske tabele treba, dakle, dodati na poduži spisak obaveznih premijerskih poslova, o kojima se poslednjih nedelja mnogo govori, u traženju osobe koja bi sve njih, ili bar većinu, mogla da obavi. Ime budućeg premijera Srbije trebalo bi da bude poznato polovinom juna, kako je najavio Aleksandar Vučić. Domaća štampa već je obavila nekoliko krugova licitacije sa imenima i prezimenima „sigurnih" pretendenata i „sigurnih" autsajdera. Ipak, i na dan kada je Aleksandar Vučić preuzeo dužnost šefa države, nije bio mnogo sužen krug potencijalnih kandidata za predsednika vlade.
Gotovo opšte je mesto da, prelaskom na predsedničku dužnost, Vučić preuzima ubedljivo manja ovlašćenja nego što je imao kao premijer, kao što je opšte mesto i to da će politički nastaviti da utiče na rad vlade kao nesporni lider bloka koji tu vladu čini. Ipak, odluka o tome ko će voditi buduću Vladu Srbije, prilično je kompleksna i u toj činjenici treba tražiti jedan od važnijih razloga zbog čega taj posao još nije završen. Bez obzira na to što će biti u političkoj senci novog predsednika Srbije, mnoge oči biće uprte u rad budućeg premijera, i u Srbiji i van nje. Personalno rešenje biće i važna poruka Aleksandra Vučića kakav je to profil vlade koju želi da ima za saradnika. Uz to, kako će na tu konkretnu ličnost i njen izbor za premijera reagovati u vladajućoj koaliciji, u njenim najvećim partijama, kako u medijima, kako će je gledati na Zapadu, a kako na Istoku...

Dačić bi mogao da bude nestašan, a i pozicija premijera bi mu omogućila bolju pregovaračku osnovu za izbore u Beogradu, što se Vučiću verovatno ne dopada (Vladimir Goati, politikolog)

Kandidati na skeneru
Sagovornici „Ekspresa", stručnjaci za unutrašnju, odnosno spoljnu politiku, zamoljeni su da procene kako bi na domaće političke prilike, kao i na poziciju Srbije u međunarodnim poslovima, uticao eventualni izbor Ane Brnabić, Ivice Dačića ili nekog funkcionera SNS za premijera, opcije koje su poslednjih dana najčešće spominjane. Slažu se da bi izbor Ane Brnabić doneo vladajućem bloku poene kod građanske opcije, kao i kod partnera na Zapadu, kao i u tome da bi rešenje s Dačićem takođe moglo da proširi i učvrsti podršku koju je imala dosadašnja vlada. Ipak, ograđuju se da je odluka o budućem premijeru još u razmatranju i da su razne opcije i dalje u igri.
- Kod sva tri scenarija važno je uzeti u obzir pitanje autoriteta. Ko god dođe posle njega, autoritet u Vladi crpeće iz činjenice da ga je Vučić postavio. Ako to bude neko iz SNS, to bi moglo da proizvede trvenja unutar stranke, ali će predsednik moći da realizuje sve svoje ideje. S druge strane, čak i da to bude Dačić ili nestranačka ličnost, Vučićev autoritet neće biti doveden u pitanje jer sumnjam da bi mu se iko direktno suprotstavio. To bi moralo da bude neko veoma važno pitanje jer posle toga bi verovatno usledio kraj tog premijera - kaže Đorđe Vuković, izvršni direktor Cesida. I politikolog Vladimir Goati u središte priče o novom premijeru stavlja autoritet novoizabranog predsednika. „Predsednik je samo fikus, osim ako je šef najveće stranke u zemlji. Pošto će Vučić verovatno ostati lider SNS, on će i dalje biti najmoćnija politička figura u Srbiji", smatra Goati. On Vučića vidi kao „savršenog tehničara", a s tim u vezi i Dačića kao „logičan" Vučićev izbor za premijera.
- Kod nas nema partijske identifikacije, a i članstvo SNS je mahom ranije bilo u SRS i SPS, tako da im ne bi bilo teško da opet zavole crvenu boju. Međutim, Dačić kao inteligentni političar mogao bi da bude nestašan, a i ta pozicija bi mu omogućila daleko bolju pregovaračku osnovu za izbore u Beogradu, što se Vučiću verovatno ne dopada, objašnjava Goati. Ni Đorđe Vuković ne isključuje Dačića iz kruga kandidata za premijersku funkciju. Kaže da bi u tom slučaju Vučić mogao da obezbedi širu podršku u društvu za politiku koju sprovodi vladajuća koalicija.

Važno je da predsednik i ministar spoljnih poslova imaju dobru komunikaciju, važno je i ko će biti ministar, pa će i njegov izbor biti poruka o tome kakva je spoljnopolitička orijentacija zemlje (Aleksandra Joksimović, Centar za spoljnu politiku)

A na pitanje o tome kako bi pojedina personalna rešenja mogla da utiču na odnose u vladajućem bloku, pre svega unutar SNS, naši sagovornici daju različita tumačenja, iako naglašavaju Vučićev uticaj kao presudan i na tom planu. Dok Đorđe Vuković procenjuje da bi izbor nekog od funkcionera SNS-a za predsednika vlade mogao da proizvede trvenja unutar te stranke, Vladimir Goati smatra da bi naprednjaci prihvatili bilo koju odluku Vučića:
- Oni nemaju neku istaknutu ličnost, čak ni među aktuelnim ministrima. Vučić u stranci ima takvu moć da bi svaku odluku mogao da im plasira s minimalnim objašnjenjima i oni bi prihvatili. Za Vladimira Goatija izbor nekoga iz redova SNS-a za premijera Srbije bilo bi pravo iznenađenje. U tom smislu, profesor Goati procenjuje „pluseve i minuse" koje bi vladajućem SNS-u i njenom lideru Vučiću doneo, primera radi, izbor između Nebojše Stefanovića i Ane Brnabić. Aktuelni ministar unutrašnjih poslova je, prema rečima Goatija, „uprljan" aferom oko plagijata doktorske disertacije, što bi mu pri izboru za premijera donelo brojne kritike od intelektualne elite i kruga dvojke.
- S druge strane, izbor Brnabićeve, uprkos protivljenju SPC, upravo bi Vučiću obezbedilo podršku od te građanske opcije, koja je mnogo veća od kruga dvojke i čiji uticaj nije zanemarljiv. Brnabićeva nema ništa od stereotipnih ženskih karakteristika, nije slaba, nežna, kaćiperka, pritom kao pripadnica LGBT populacije može da doprinese boljem ugledu Srbije na Zapadu - navodi Goati.

Spoljna politika
Da pri izboru premijera, osim njegove ličnosti i stručnog i političkog „portfelja" koji donosi sa sobom, ne treba zanemariti ni faktor međunarodne zajednice, podseća Đorđe Vuković iz Cesida. Taj kriterijum pri donošenju odluke o personalnom rešenju za premijera nije beznačajan ni u mnogo razvijenijim demokratijama od naše, kaže Vuković.
Dosadašnji dvojac na čelu Srbije, Nikolić-Vučić, u domaćim, a naročito u inostranim analizama predstavljan je manje-više pojednostavljeno: proruski predsednik i prozapadni premijer. U inauguralnom predsedničkom govoru, Vučić je označio da neće biti promena u dosadašnjoj spoljnopolitičkoj orijentaciji zemlje, što pre svega znači nastavak evrointegracija, uz održavanje jakih političkih i poslovnih veza s Rusijom. S obzirom na to da dosadašnjeg dvojca na čelu Srbije više nema, da je odlaskom Tomislava Nikolića upražnjena takozvana proruska komponenta u zvaničnoj politici Beograda, na ličnost budućeg premijera gledaće se i kao na mogući signal Vučića kojoj je od dve zavađene globalne sile naklonjeniji.

Ako premijer bude neko iz SNS, to bi moglo da proizvede trvenja unutar stranke, ali će predsednik moći da realizuje sve svoje ideje (Đorđe Vuković, Cesid)

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže da nema sumnje da će stavovi koje bude izgovarao Aleksandar Vučić biti, kao i do sada, smatrani za relevantnu poziciju Srbije kada je reč o međunarodnim pitanjima: „Kao što je bio slučaj s Nikolićem dok je bio na funkciji predsednika Srbije, tako će i sada posmatrati najuticajniju političku figuru, a to je Vučić. Ličnost premijera, dakle, biće važna u simboličkoj ravni, ali stavovi Aleksandra Vučića biće relevantni za međunarodnu poziciju Srbije. Partneri iz međunarodne zajednice će i dalje pratiti aktivnosti predsednika i prema njima određivati prioritete spoljnopolitičkog kretanja Srbije", kaže Joksimovićeva za „Ekspres".
U slučaju da za predsednika vlade bude izabran ekspert, ona ocenjuje da će to značiti da je spoljnopolitičko polje državnih aktivnosti isključivo prepušteno predsedniku Srbije. O percepciji srpskih lidera u inostranstvu, ona podseća na uobičajenu podelu na proevropskog Vučića i proruskog Nikolića, a što se tiče Ivice Dačića, Joksimovićeva kaže da je on menjao svoje pozicije u skladu s funkcijama koje je obavljao.
- Ne treba zaboraviti da je Dačić potpisao Briselski sporazum, ali danas bi bio shvaćen kao neko ko je okrenut Istoku. I zato se postavlja pitanje koju poruku će Vučić izborom premijera uputiti: balans u međunarodnim odnosima ili jačanje jedne od orijentacija - ocenjuje Aleksandra Joksimović.
Kada je reč o spoljnoj politici, kao i o doživljaju srpske pozicije na međunarodnoj sceni, oči su obično uprte u predsednika i premijera, ali Aleksandra Joksimović podseća da nije bez značaja i to ko će ubuduće biti ministar spoljnih poslova. Odnosno kakav će biti ekspertski i politički profil šefa diplomatije, smatrajući da i to ima značaj poruke koju Srbija šalje međunarodnoj zajednici.
- Ministar spoljnih poslova putuje u državne posete zajedno s predsednikom, to je uobičajeni format, on ga prati u spoljnopolitičkim aktivnostima. I to će biti jedna od tačaka razmišljanja o budućoj vladi. Važno je da predsednik i ministar spoljnih poslova imaju dobru komunikaciju, važno je i ko će biti ministar, pa će i njegov izbor biti poruka o tome kakva je spoljnopolitička orijentacija zemlje, navodi Aleksandra Joksimović.

ŠTA SU USTAVNA OVLAŠĆENJA PREDSEDNIKA?
1. predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu,
2. ukazom proglašava zakone, u skladu sa Ustavom,
3. predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade Srbije, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista,
4. predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom,
5. postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga Vlade Srbije,
6. prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika,
7. daje pomilovanja i odlikovanja,
8. vrši i druge poslove određene Ustavom.
Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.
Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

ŠTA SU NADLEŽNOSTI VLADE:
1. utvrđuje i vodi politiku,
2. izvršava zakone i druge opšte akte Narodne skupštine,
3. donosi uredbe i druge opšte akte radi izvršavanja zakona,
4. predlaže Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte i daje o njima mišljenje kad ih podnese drugi predlagač,
5. usmerava i usklađuje rad organa državne uprave i vrši nadzor nad njihovim radom,
6. vrši i druge poslove određene Ustavom i zakonom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve