Politika
30.04.2016. 13:57
ekspres

PROTEST OPOZICIJE: Vučiću, ćeraćemo se još! Borimo se za demokratiju, ne za procente

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 30. aprila  - Lideri nekoliko opozicionih listi zatražili su današnjem protestu ispred sedišta RIK-a ostavke predsednika ove institucije Dejana Ðurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, koje smatraju akterima postizbornog prekrajanja izbornih rezultata.

Opozicione DS S-Dveri, Demokratska stranka, Pokret "Dosta je bilo" pozvale su na protest nakon što je RIK juče saopštio da se koalicija DS S-Dveri nalazi ispod cenzusa.

Poruka intelektualcima

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić otvorila je protest na kojem se okupilo nekoliko stotina građana porukom da brane slobodu, pravdu i volju građana, kako Srbija ne bi postala Severna Koreja, a predsedniku SNS Aleksandru Vučiću poručila da će se "ćerati još".

- Vučić je od političke scene Srbije napravio kaljugu, a od odbornika i poslanika politički bordel, ućutkao medije, napravio neke od kojih se ni Gebels ne bi postideo i ti mediji sipaju najgore uvrede koje je Srbija videla u svojoj istoriji - rekla je Rašković Ivić.

Ona je poručila "intelektualcima koji su se nagodili sa režimom da će se stideti svojih izbora".

-Ćeranje je tek počelo, ćeraćemo se još - poručila je predsednica DSS-a.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da je protest opozicije borba za slobodnu, demokratsku, tolerantnu Srbiju, a ne za promile i procente.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
SPAS ZA MOJ GLAS Traže ostavku predsednika RIK-a

Navodeći da su pripadnici političke grupacije koja protestuje unutar sebe veoma različiti i da se toliko razlikuju da su često u ovoj kampanji jedni o drugima govorili ružnije nego o Vučiću, on je istakao da ih spaja ideja Srbije u kojoj građani žele da žive, a koju danas nemaju.

- Nju moramo da stvorimo. Različiti da budemo, a jedni druge da poštujemo - poručio je Jovanović.

Ujedinjeni na ponovljenim izborima

Lider SDS Boris Tadić ocenio je da je legitimitet izbornog sistema doveden u pitanje ako se ne poštuje pravo samo jednog čoveka koji je izašao na glasanje.

- Svako od nas ima svoj, svaki od vaših glasova je temelj demokratije i ove države i mora da bude branjen", rekao je Tadić.

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović najavio je da će opozicija na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta nastupiti zajedno i ocenio da je ovo "početak kraja vlasti Vučića".

- Nećemo dozvoliti da se prekraja izborna volja građana i neke liste spuštaju ispod cenzusa. To neće ići - rekao je Radulović.

Na skupu su se pojavili i lider DS Bojan Pajtić, predsednik Dveri Boško Obradović, Dušan Petrović, Janko Veselinović, a podršku je pružio i Borko Stefanović.

Velja i Vuk ignorisali poziv

Preko razglasa je puštena pesma Sistem te laže Beogradskog sindikata.

Okupljeni su nosili stranačke zastave i transparente na kojima piše "Vučiću lopove - pokrao si izbore", "RIK-RIP", "Spas za moj glas"...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
NEZADOVOLJNI IZBORNIM REZULTATIMA Nekoliko stotina okupljenih na protestu

 

Rasim Ljajić, Velimir Ilić i Vuk Drašković nisu se odazvali pozivu da se pridruže protestu sa pozicije poštovanja institucionalnih procedura.

DS je inače pozvala svoje članove da na ponovljenim izborima glasaju za DS S -Dveri, a predsednik Nove stranke Zoran Živković je rekao da neće takav poziv uputiti svojim članovima.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve