Politika
22.03.2019. 16:14
R.E./Beta

SERGEJ LAVROV O NATO AGRESIJI 1999. Amerikance nije bilo moguće zaustaviti da napadnu Jugoslaviju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zapadne sile su prvi put počele da odstupaju od međunarodng prava kada su počele da bombarduju SR Jugoslaviju 1999. godine, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za dokumentarac ruske televizije NTV povodom 20. godišnjice od početka vazdušnih udara na SRJ."Sve zapadne stalne članica Saveta bezbednosti UN - SAD, Velika Britanija i Francuska, žustro su se založile za upotrebu sile", rekao je Lavrov u intervjuu za dokumentarni film te televizije pod naslovom "Zaokret iznad Atlantika" koji će biti emitovan večeras, prenela je ruska agencija TASS.

NATO je 1999. počeo bombardovanje SRJ. U znak protesta, ruski premijer Jevgenij Primakov je naredio da se avion kojim je putovao u SAD okrene iznad Atlantika.

Lavrov, koji je bio stalni ruski predstavnik u UN 1999. godine, dodao je da su tadašnje nestalne članice SB Kanada i Holandija podržale zapadne zemlje dok su se Rusija, Kina i nestalne članice Argentina i Brazil aktivno protivile planovima i zahtevima za upotrebu sile.

Međutim, kako je rekao Lavrov, "Amerikance nije bilo moguće zaustaviti".

"Oni su odavno bili doneli odluku i tražili su odobrenje Saveta bezbednosti UN. Ali kada je postalo jasno da to neće moći da dobiju oni su sproveli jednostranu agresiju na suverenu državu kršeći Povelju UN i principe OEBSA i remeteći celokupan svetski poredak ustanovljen posle Drugog svetskog rata", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je operacija protiv Jugoslavije takodje bila povezana sa željom NATO da se proširi na istok, bliže granicama Rusije.

Lavrov je dodao da se takvo ponašanje nastavlja do danas, da je tada počeo da se koristi dvostruki rečnik i da su Amerikanci krenuli da unište medjunarodno pravo i zamene ga pojmom "poredak zasnovan na pravilima", a ta pravila su, kako je rekao, sami postavili.

"Zapadne zemlje sada imaju tendenciju da koriste izraz poredak zasnovan na pravilima, umesto da se pozivaju na poštovanju medjunarodnog prava", rekao je Lavrov.

On je ukazao da je razlika jasna, da je medjunarodno pravo nastalo kao rezultat konsenzusa postignutog pregovorima dok pravila "izmišlja Zapad i traži od svih da ih slede". On je dodao da je sve to počelo pre 20 godina.

Lavrov je rekao da je NATO bombardovanje bilo flagrantno kršenje medjunarodnog humanitarnog prava, da su bombe pogodile putnički voz, i televiziju, što je potpuno neprihvatljivo.

Ruski ministar je rekao da se posledice rata zapada protiv Jugoslovenskih medija i dalje osećaju.

"Oni pokušavaju da iskoriste iskustvo koje su stekli nazivanjem nekih medijkskih kuća propagandnim sredstvima. Tako se sada u Francuskoj nazivaju RT i Sputnjik, zabranjeno im je da učestvuju na dogadjajima gde su akreditovani drugi mediji", rekao je Lavrov i dodao da su pre 20 godina neke medijske kuće počele da optužuju novinare da su sredstva propagande, da su tako pravdali napade na beogradsku Radio-televiziju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve