Politika
20.03.2019. 19:54
R.E./Beta

SERŽ BRAMERC: Presuda Karadžiću nije protiv srpskog naroda, krivica je samo njegova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc izjavio je danas da presuda bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nije "presuda protiv srpskog naroda".

"Protivnici Tribunala će tvrditi da je ova presuda protiv srpskog naroda. Ja to najoštrije odbacujem. Karadžićeva krivica je samo njegova, a ne njegove zajednice. Drugi će reći da je Karadžić heroj i da je branio svoj narod. Ovo sudjenje je pokazalo suprotno. Karadžića će istorija zapamtiti kao ratnog zločinca odgovornog za užasne ljudske patnje", naglasio je Bramerc u pisanoj izjavi.

Doživotnom kaznom na koju je osudio Karadžića, haški sud je, po Bramercu, "poslao važnu poruku da pravda može pobediti zlo". "Danas su ga žrtve njegovih zločina konačno videle kako odgovara za ono što je učinio".

"Odgovorni zvaničnici zato moraju zagovarati prihvatanje činjenica koje su utvrdjene na ovom sudjenju kao osnove za pomirenje. Negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca ne sme se tolerisati", poručio je Bramerc.

Po glavnom tužiocu, "sve žrtve moraju biti priznate i poštovane zbog njihovih patnji i njihove hrabrosti u borbi za odgovornost. Ne može se dovesti u pitanje da žrtve u svim zajednicama još čekaju na pravdu koju zaslužuju".

Haško tužilaštvo je posvećeno podršci nacionalnim sudovima, "koji sada imaju odgovornost da nastave sa pravosudnim procesima", podvukao je Bramerc.

Današnjom presudom, po glavnom tužiocu, potvrdjeno je da je Karadžić "zloupotrebio svoju politička i vojna ovlašćenja, zajedno sa drugim liderima, da sprovede nezamislive kampanje zločina, počini neizreciva zlodela i uništi zemlju".

"Karadžić je predvodio masovnu kampanju etničkog čišćenja, koja je raselila miliona, ubila desetine hiljana i mnoge obične, nevine ljude podvrgla silovanju, mučenju, seksualnom ropstvu i drugom zlostavljanju".

Bramerc je naglasio da je, po presudi, Karadžić "nadgledao opsadu Sarajeva, dugu više od tri godine, šireći teror u gradu radi postizanja njegovih političkih ciljeva. On je mirovnjake UN učinio taocima i živim štitovima".

"A u Srebrenici, u julu 1995, on se pridružio Ratku Mladiću i drugima u progonu 30.000 žena, devojaka i staraca iz njihovih domova i ubijanju hiljada muslimanskih muškaraca i dečaka", zaključio je Bramerc.

Žalbeno veće suda u Hagu danas je bivšeg predsednika Republike Srpske Karadžića (73) osudilo na doživotni zatvor, pooštrivši tako prvostepenu kaznu od 40 godina, koja mu je bila izrečena 2016.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve