Politika
06.08.2018. 13:44
Tanjug

SKOT O KOSOVU: Bez promene američke politike, do rešenja uz "kreativnost i fleksibilnost"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da će se Vašington o eventualnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti tek kada ga bude video.

On je dodao da ne očekuje da će administracija američkog predsednika Donalda Trampa drastično promeniti stav o statusu Kosova.

"Interesi Amerike se ne menjaju od predsednika do predsednika. Ono što mi želimo još od administracije Buša, preko Obame i do Trampa je mir i stabilnost u ovom regionu, transformacija ka demokratiji, jačim ekonomskim odnosima, ka integraciji u EU. Tako da ne verujem da će se naša politika promeniti", rekao je Skot za Radio Beograd.

On je rekao da SAD smatraju da bez normalizacije odnosa i dugoročnog sporazuma između Beograda i Prištine nema stabilnosti i napretka regiona.

"Što se tiče svojevrsnog stila našeg predsednika, očito je da je on spreman da ponovo sagleda svaku situaciju, a ne da samo primi ono što je dobio od prethodne administracije, nego želi da dođe do svog zaključka", rekao je američki ambasador.

Govoreći o situaciji u regionu, Skot je rekao da je za stabilnost neophodno da se direktnim dijalogom Beograda i Prištine dođe do rešenja, uz, kako je kazao, "kreativnost i fleksibilnost".

"Rešavanje problema Kosova traži hrabre lidere", rekao je ambasador SAD.

Skot je istakao i da je rat uvek greška.

"Odluka o bombardovanju 1999. godine je doneta posle decenije krvoprolića u ovom regionu i stavila je tačku na to krvoprtoliće. Ali to ne znači da nije bilo grešaka. Bilo je nevinih civilnih žrtava", rekao je Skot.

"Za svaku civilnu žrtvu nam je žao", rekao je američki ambasador i dodao da je potrebno gledati u budućnost i šta je u najboljem interesu i Srbije i SAD.

"Američka ruka je pružena Srbiji", kazao je Kajl Skot.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve