Politika
24.04.2018. 15:09
Beta

SKUPŠTINA SRBIJE: Pre utvrđivanja dnevnog reda, poslanici o bajatim sendvičima za profesore, Savamali, nasilju radikala...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poslanici u Skupštini Srbije na početku rada interesovali su se za pitanja vezana za rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu.

Govorili su i o ponašanju radikala, Samitu EU i Zapadni Balkan, obustavljanju medijske strategije, ali i o bajatim sendvičima poslatim iz Beograda nastavnicima širom Srbije koji su tokom vikenda imali obuku.

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da su nastavnici, s obzirom na to da je izmenjen nastavni plan za prvi i peti razred osnovne škole, bili obavezni da za vreme vikenda pohađaju obuku, a da im je obrok stigao poštom.

Prema njenim rečima, sendviči su spakovani u petak u Beogradu, a obuka se održavala u subotu i nedelju te je pitala ministra prosvete Mladena Šarčevića kako je do tog nemilog događaja došlo.

"Ono što sam nezvanično saznala je da je Ministarstvo prosvete novac za tu obuku prosledilo Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, oni dalje Učiteljskom fakultetu, a onda se desilo da je Učiteljski fakultet ishranu nastavnika dao privatnoj firmi koja je registrovana kao internet-knjižara", rekla je Stamenkovićeva.

Ona je navela i da su sendviči poslati poštom obeleženi "lažno, kao promo-materijal".

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić podsetio je da se danas navršava dve godine od rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom naselju Savamala, a da još nema odgovora ko je nalagodavac ni ko je rušio.

On je pitao predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića ko je rušio i po čijem nalogu u centru Beograda, ko je bespravno vezivao građane koji su se u tom trenutku našli na toj lokaciji, ko je u policiji odbio da postupi po prijavama građana.

"Ko je odgovoran i koje institucije će snositi odgovornost za to što je tokom te noći u Srbiji srasla država sa organizovanim kriminalom, prestala da važi vladavina prava i zakona, već zakon jačeg, moćnijeg i politički zakoni onih koji danas vladaju Srbijom?", upitao je Aleksić.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić pitao je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković na koji način će odgovoriti na nasilje radikala prema poslanicima DS i poslanici Aleksandri Jerkov.

On je kazao da se nasilje desilo i malopre, ali da se predsedavajući Veroljub Arsić "pravio da ne čuje šta su sramni radikali" rekli kada su prolazili pored poslaničkog kluba DS.

Pošto je to izgovorio, Arsić je Milojičiću izrekao opomenu, a kao razlog za izricanje mere naveo to što je Milojičić pripadnike jedne političke stranke nazvao "sramnim".

Potom je Vladimir Đurić iz poslaničkog kluba "Slobodni poslanici" pitao ministra za kulturu i informisanje Vladimira Vukosavljevića da li namerava da posle obustave aktivnosti na izradi medijske strategije podnese ostavku.

"Interesuje me da li se ministar kulture i informisanja oseća odgovornim što je ovako važan strateški dokument u novinarskoj i medijskoj sferi dozvolio da bude kreiran bez učešća relevantnih novinarskih i medijskih udruženja", upitao je Đurić.

Đorde Vukadinović iz poslaničkog kluba "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" tražio je od Ministarstva spoljnih poslova razjašnjenje oko samita EU i partnera sa Zapadnog Balkana u Sofiji oko koje se "digla bura" u zemljama EU i Briselu, zbog čvrstog stava španskog premijera Marijan Rahoja koji ne želi da se pojavi na istom mestu i istom rangu sa liderima Kosova.

On je pitao da li sprska Vlada koordinira svoje aktivnosti sa španskom Vladom u svetlu priprema za sofijski samit.

"Dobro je i odlično što Rahoj ima takav stav, ali nije dobro i nije normalno da Španija po tom pitanju bude čvršća i principijelnija od Srbije i Beograda. Imam utisak da je u nekim krugovima u Beogradu gotovo neprijatno i krivo i sramota što Španija drži tako čvrst stav po pitanju učešća i predstavljanja Kosova na tom samitu", rekao je Vukadinović.

Lider radikala Vojislav Šešelj u delu za postavljanje pitanja ocenio je da je odluka Hrvatske da ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu zabrani ulazak ponižavajuća i "sugerisao" premijerki Srbije Ani Brnabić da kao "recipročnu meru prizna Vladu Republike Srpske krajine u egzilu".

Kao dodatni razlog za to naveo je to što je Hrvatska priznala nezaivisnost Kosova među prvima te da je tada još trebalo doneti odluku o priznavanju Republike Srpske krajine i njene vlade u egzilu.

Šef poslanicke grupe Dveri Boško Obradović pitao je da li Vlada Srbije u ovoj godini namerava da se bavi problemima tri socijalne kategorije - rešavanjem statusa ratnih vojnih veterana, porodicama poginulih i invalida rata, zatim radnicima koji imaju kredite u švajcarskim francima i isplatom zarada i otpremnina radnicima koji su "žrtve štetnih pljačkaških privatizacija".

Poslanica Jedinstvene Srbije Jelena Vujić Obradović pitala je da li država može da pomogne poljoprivrednom proizvođaču i da mu garantuje otkupnu cenu poljoprivrednog proizvoda.

"Da li ćemo konačno dobiti sistemska rešenja za vremenske neprilike i sisteme za navodnjavanje? Kada je u pitanju protivgradna zaštita, dokle se stiglo sa digitalizacijom protivgradne zaštite?", pitala je poslanica vladajuće većine.

Poslanici su posle toga počeli sa utvrđivanjem dnevnog reda, a odbijeni su svi predlozi za dopunu dnevnog reda koje je predložila opozicija, kao i predlozi poslanika vladajuće Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića.

Odbijeni su predlozi opozicije za formiranje više anketnih odbora među kojima i oni za utvrđivanje činjenica o rušenju objekata u beogradskom naselju Savamala, kupovini stana u centru Beograda ministra odbrane Aleksandra Vulina, o predizbornim nepravilnostima, ali i predlozi vladajućeg poslanika Rističevića da se ispitaju okolnosti vezane za afere povezane sa bivšim gradonačelnikom Draganom Đilasom i nenamenskim trošenjem sredstava.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve