Politika
28.01.2019. 15:50
R.E./Beta/Foto: Miloš Miškov/Beta

SLOVENAČKI PREDSEDNIK PAHOR U POSETI BEOGRADU: Slovenija podržava evropske ambicije Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu ; da Slovenija podržava ambicije Srbije da postane članica Evropske unije (EU).

"Pre 10 godina kada se o Srbiji govorilo u Evropskom savetu, ja sam rekao da ona treba što pre da udje u EU. ;Srbija ima našu podršku i bilo mi je važno da od Vučića opet čujem njegov stav i stav države o rešavanju pitanja u pregovorima", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pahor je dodao da se to odnosi pre svega na dijalog Beograda i Prištine i da "kao prijatelj Srbije podržava dijalog jer on nema alternativu".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

"Ne znam kad i kako će se završiti, to zavisi od dve strane, ali Slovenija nudi pomoć. O tome ćemo razgovarati na samitu Brdo Brioni u Tirani", rekao je.

Pahor je rekao da ;izmedju Slovenije i Srbije postoje različiti pogledi na neka pitanja, ali da njegova današnja poseta ima za cilj učvršćivanje poverenja i odnosa na svim planovima.

Na pitanje o korekciji granica kao mogućem rešenju za Kosovo Pahor je rekao da ne isključuje takvu mogućnost, ali da takvo eventualno rešenje "ne bi smelo da donese kolateralnu štetu drugima državama u regionu". ; "Sigurno ovakvo razmišljanje traži mnogo mudrosti, zahteva i veliku privrženost za mirno rešavanje konflikata, zahteva ogromno poverenje od strane drugih država koje su važne za uspešnost ovakvih dogovora. Ali ovaj proces koji mora da bude vrlo tolerantan, da da uveravanja da ide u pravom pravcu, ne sme da donese kolateralne štete za druge države u regionu jer toga se plaše druge države, to sam rekao Vućiču", rekao je Pahor.On je dodao da se "ne može isključiti neko rešenje ako je to uzajamno rešenje i nema kolateralne štete za druge države".

"To je hrabro razmišljanje, ja to ne bih nikad odbacio ali treba biti vrlo oprezan", rekao je predsednik Slovenije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Povodom izjave šefa slovenačke diplomatije Mire Cerara da su protesti u Srbiji i nedavna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina otvorili pitanje da li je Srbija ozbiljna u svojoj evropskoj orijentaciji i da li je zemlja u političkoj krizi, Pahor je rekao da ne misli da je Srbija u krizi i da ne želi da se meša u njena unutrašnja pitanja.

"Mi shvatamo neke demokratske procese u Srbiji, ali Slovenija ne želi da se meša u unutrašnja pitanja. ;Srbija nije u krizi, nema blokade insitucija", rekao je.

Pahor je medjutim dodao da je slovenačka politika jedinstvena u podršci Srbiji na putu ka EU i da Slovenija "kao prijateljska zemlja tu i tamo sme da postavi neko pitanje, kao što je nedavno postavio Cerar".

Upitan da li će Srbi u Sloveniji dobiti status manjine Pahor je rekao da će Slovenija "i dalje činiti sve što je u njenoj moći da državljani Slovenije srpske nacionalnosti imaju mogućnost da sačuvaju identitet".

"Slovenija je otadžbina dovoljno velika za sve", rekao je.

Pahor je ocenio da su Slovenija i Srbija "uz veliku toleranciju obe strane ali s vizijom uspostavljanja čvrstog prijateljstva, napravile korake koji su doveli do uzorne saradnje i iskrenog prijateljstva".

On je rekao i da zemlje regiona same moraju da rešavaju otvorena pitanja. ; "Može biti zamršeno, ali imamo dva puta: da se pouzdamo da će velike sile da urede ta pitanja, a ja mislim da zavisi od nas kako ćemo resiti bilateralna i multilateralna pitanja. Mi kao odgovorni lideri moramo biti svesni kakva je naša uloga u pomirenju i rešavanju bilateralnih pitanja", rekao je. Govoreći o ekonomskoj saradnji Pahor je naveo da ona "dobro napreduje", da obim trgovinske razmene raste i da su Srbija i Slovenija, jedna za drugu važni investitori.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve