SRBI SA KOSOVA I METOHIJE POTPISALI DEKLARACIJU: Ostavke i prekid svake komunikacije sa Prištinom

SRBI SA KOSOVA I METOHIJE POTPISALI DEKLARACIJU: Ostavke i prekid svake komunikacije sa Prištinom

Foto: Beta/AP/Darko Vojinović


Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova potpisali deklaraciju, koja sadrži četiri tačke, po kojima daju ostavke na sve funkcije

Na današnjem vanrednom sastanku gradonačelnika opština Severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin potok i Zvečan potpisana deklaracija kojom se lideri tih opština povlače sa svojih funkcija i prekidaju svaku komunikaciju sa vlastima u Prištini.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, nakon završetka vanredne sednice, gradonačelnici četiri srpske opštine potpisali su zajednički deklaraciju u četiri tačke, u kojoj su naveli razloge za svoju odluku o napuštanju funkcija i svake komunikacije s vlastima u Prištoni.

Kako tačka jedan navedeno je da je takva odluka donesena zbog uvođenja nehumanih taksi od 100 odsto na srpsku robu, čime je kosovskim Srbima ugroženo pravo na život, lečenje i opstanak i što vodi u još dublju krizu.

U drugoj tačci je navedeno da se deklaracija potpisuje zbog kontinuiranog nasilja, prebijanja Srba, neosnovanih hapšenja i pokušaja ubistva Milana Radoičića, što takođe ugrožava pravo na život Srbima na Kosovu.

Pod tačkom tri navodi se kršenja svih međunarodnih sporazuma, od Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, kao i CEFTA sporazuma, a pod tagčkom četiri ističe se da se odluka donosi zbog prištinskog kršenja sopstvenih pravnih akata po kojima se moraju poštovati prava Srba.

Obrazloženo je i da se ovakav njihov postupak ne treba tumačiti kao nespremnost da se oni brani spospstveni narod.

Na sednici skupštine opštine Severna Mitrovica, prisustvovalo je 15 odbornika, a odbornici SDP-a, Ksenija Božović i Marko Jakšić nisu bili prisutni.

Kako javlja KoSSev, sednicu su organizovali predsatvnici Srpske liste, a u podne s eočekuje i protest zbog mera Prištine da se takse na robu iz SRbijep o dignu za 100 odsto.

Inače, nagoveštaj ovakvog razvoja situacije dao je jutros direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je izjavio da su ga predstavnici Srba s Kosova obavestili da napuštaju funkcije gradonačelnika srpskih opština, odnosno da se povlače sa svih funkcija, čime praktično prestaje komunikacija za prištinskim vlastima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar