Politika
02.04.2018. 10:10
Tanjug

SRBIJA NEĆE PROTERIVATI RUSKE DIPLOMATE: Britanci usred događaja na KiM tražili od nas da se odredimo prema Rusiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija neće proterivati ruske diplomate, mi želimo dobre odnose sa Rusijom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je rekao da je tačno da je Velika Britanija, u vreme prošlonedeljnih događaja na KiM, tražila od nas da se odredimo prema Rusiji i da proteramo ruskog diplomatu, što, kaže, pokazuje da su sve interesi.

 "Njih je samo to zanimalo, druge stvari ih ne zanimaju. Isto tako, mi treba da vodimo računa o svojim interesima, da dobro izmerimo i izvagamo i sigurno je da Srbija neće proterivati ruske diplomate", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, "neki pametni ljudi" i ranije su rekli da "međunarodna zajednica treba da nam kaže koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika".

I sam je, kaže, kad je primio ruski orden istakao da voli Rusiju, zato što voli Srbiju.

Dačić je naveo da je predložio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se organizuje obeležavanje 100 godina od kako se zastava Srbije zavijorila na Beloj kući i da se podigne spomenik američkom predsedniku Vudrou Vilsonu, da se pokaže šta je on govorio o Srbiji 1918. godine i da to znaju u SAD.

Kad je reč o eventualnom sastanku predsednika SAD Donalda Trampa i Rusije Vladimira Putina u Srbiji, Dačić kaže da takav sastanak zavisi od diplomatskog trenutka.

"Predložio sam i jednoj i drugoj strani da bi možda najbolje mesto za to bila Srbija. Mi smo to preneli i jednoj i drugoj strani, oni će odlučiti da li će to tako biti i da li će uopšte do tog susreta doći", rekao je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, mnoge države koriste poziciju Srbije i njen prostor da bi vodile dijalog.

"Nedavno sam, uz odobrenje predsednika Vučića, organizovao ovde mirovne pregovore za jednu zemlju, koji se tiču rešenja problema koje imaju, i to na zaprepašćenje velikih sila", rekao je Dačić.

Šef diplomatije naglašava da ne može da iznosi detalje i da će to, ako bude htela, javno učiniti zemlja o kojoj se radi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve